L’atenció a salut mental rebrà al 2017 una injecció econòmica addicional de 70 milions d’euros

El conseller Comín presenta el pressupost consolidat del Departament

antoni comín salut mental pressupost
El conseller Antoni Comín a la Comissió de Salut // Foto: gencat

La salut mental serà una de les prioritats del Departament de Salut enguany segons va explicar el conseller Antoni Comín, en la presentació que va fer ahir al Parlament del pressupost consolidat del Departament per al 2017, que creix un 4,8% més que el 2015 i se situa als 8.876,1 M€. Es tracta del cinquè més alt en salut en xifres absolutes des de 1980.

L’atenció a la salut mental que comptarà amb una injecció econòmica addicional de 70 M€ que es destinaran principalment a desplegar el nou model comunitari. Es tracta de l’increment pressupostari més gran de la història en l’àrea de la salut mental, tant en termes absoluts com relatius. “És el salt més gran que ha fet la salut mental en tota la seva historia”, va afirmar Comín, que va afegir que si haguéssim de resumir en dues paraules els comptes, aquestes serien “salut mental”.

BANER_300X250

Un dels objectius d’aquesta aposta és el de poder donar resposta a l’impacte negatiu sobre la salut mental que ha provocat la crisi econòmica, especialment entre els grups de població més vulnerables i en risc d’exclusió social.

Aquesta dotació addicional es destinarà a reforçar l’atenció comunitària amb una partida de 49 M€ amb programes de salut i escola i altres programes com el de prevenció i promoció comunitaris. D’altra banda, 12M€ es dedicaran a la intervenció intersectorial, és a dir, a donar suport als centres de menors tutelats per la DGAIA o a finançar accions coordinades amb el Departament de Justícia, entre d’altres; 8M€ es destinaran a l’atenció hospitalària  (unitats d’urgències psiquiàtriques infantils, hospitals de dia…), i finalment 1M€ es destinarà a l’acreditació, avaluació externa i al reforç a sistemes d’informació.

Durant la seva intervenció a la Comissió de Salut, Comín va assegurar que amb el pressupost de 2017 s’hauran revertit “les retallades en salut un 37%”. “És una bona notícia però totalment insuficient perquè la retallada la volem revertir tota”, va afirmar Comín, que va subratllar que no n’hi ha prou en revertir totes les retallades, sinó que posteriorment caldrà augmentar més els recursos. En aquest sentit, va voler remarcar que “no hi ha res de triomfalisme” però sí “que hi ha un canvi de tendència que s’ha de fer notar” i que es constata en la recuperació del pressupost.

Tant és així, que en termes de despesa per càpita, salut se situa als 1.186 euros, 90,7 euros més que el 2014, fregant pràcticament els nivells de 2011. En aquest sentit, el conseller va destacar que “la demanda que s’està fent al Govern és la de revertir les retallades i en despesa per càpita el 2017 haurà aconseguit recuperar un 45% de la reducció registrada en la despesa per càpita entre el 2010 i el 2014”.

banner_dental

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*