Dimarts, 26 gener 2021
Inici Covid-19 L’aplicació de les franges horàries crea confusió entre els col·lectius més vulnerables

L’aplicació de les franges horàries crea confusió entre els col·lectius més vulnerables

franges horàries col·lectius vulnerables
Persones passejant i altres amb bicicleta// Foto: Patronat de Turisme Costa Brava i Pirineu Girona

La publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) de les franges horàries perquè els ciutadans puguin sortir a fer esport o passejar, que ha entrat en vigor aquest dissabte 2 de maig, està creant confusió entre els col·lectius més vulnerables -com el de les persones amb discapacitat-, ja que no se’n fa referència explícita.

Concretament l’ordre estatal estableix les franges horàries de 10 a 12h i de 19 a 20h per permetre sortir a les persones dependents i majors de 70 anys, una vegada al dia i a una distància màxima d’un quilòmetre del seu domicili.

Però com apunta Protecció Civil, per exemple les persones immunodeprimides entre 14 i 70 anys no tenen un franja horària concreta. El mateix passa en el cas de les persones amb discapacitat que no necessiten cuidador o ajuda de tercers. Per aquests col·lectius Protecció Civil recomana que en la franja horària d’acord amb la seva edat, optin per l’estona en que considerin que coincidiran amb menys persones i pels carrers o espais menys transitats.

ARC Soluciones publi

El Govern de la Generalitat va anunciar un pla de franges horàries previ al estatal que si feia esment a la mobilitat de la gent gran i les persones amb discapacitat. Concretament podien sortir de 9 a 11h. Si bé és veritat que aquesta proposta ha estat criticada pel sector de la discapacitat a Catalunya, que considerava que destinar un horari tan matiner podia crear molts problemes al col·lectiu ja que normalment necessiten suports i més temps per desenvolupar les seves activitats.

Tot aquest ball d’horaris i col·lectius està provocant confunsions en les persones, que no tenen clar a quins grups pertanyen i en quines franges horàries poden sortir al carrer.

En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ja es va referir a aquests plans divergents: “Nosaltres no confonem, no diem una cosa i al cap d’unes hores la contrària”. Així mateix, els consellers van subratllar: “Aquests horaris no seran homogenis a tot arreu ni es podran aplicar del tot el primer moment. Anirem ajustant les mesures que prenem a la realitat de cada territori”, segons la situació de cada poble o barri.

La proposta de la Generalitat de practicar un desconfinament per franges horàries va ser finalment escoltada per Pedro Sánchez, que en principi era contrari. Així, finalment el Govern central ha aplicat el seu pla, que és el que s’està aplicant perquè la gestió de la crisi sanitària pel coronavirus està totalment centralitzada.

Amb tot, la duplicitat de plans de desconfinament, franges horàries i col·lectius afectats, està creant confusió entre la població, i s’està apel·lant al seu criteri i responsabilitat per dur-lo a terme. Amb el temps es podrà veure si s’aconsegueixen els objectius marcats per frenar la pandèmia o si s’hauran de fer passos enrere.

Oferta Any Nou!!! Subscriu-te a la nostra Newsletter

AMB UN 25% DE descompte fins el 31 de gener

Aprofita aquesta oportunitat per rebre cada dia al teu correu tota l'actualitat sobre el món de la discapacitat a Catalunya. PER NOMÉS 11,99 € L'ANY.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-

ÚLTIMES NOTÍCIES