22.7 C
Barcelona
Dimarts, 2 juny 2020

L’aplicació de la Renda Bàsica Universal a Catalunya suposaria un cost de 7.000 milions d’euros

Apunta't al nostre Newsletter

Per estar al dia de totes les notícies, anuncis i ofertes especials

També has de llegir...

Un informe del CERMI recull la vulneració dels drets humans de les persones amb discapacitat a Catalunya

L'informe fa referència a la segona activitat de la Guàrdia Urbana // Foto: Ajuntament de Barcelona El Comitè...

Més facilitats de les persones amb discapacitat per accedir als ajuts per pagar el lloguer

La COVID-19 està afectant també al pagament dels lloguers d'habitatges // Foto: Wikimedia Commons La Generalitat de Catalunya...

COCARMI preocupat perquè es pugui retallar la dotació d’atenció a persones amb discapacitat

Una persona amb discapacitat pujant a un taxi adaptat // Foto: Arxiu El president del Comitè Català de...

El Govern destina més de 9M€ a projectes d’inserció laboral de persones amb discapacitat

Les persones amb discapacitat són un col·lectiu de difícil inserció laboral // Foto: UAB.cat El Departament de Treball,...
presentació informe renda bàsica universal catalunya
La consellera Àngels Chacón amb els autors de l’estudi // Foto: gencat

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, acompanyada dels autors de l’estudi Oriol Amat i Xavier Ferràs, van presentar aquest divendres els resultats de l’informe ‘Renda Bàsica Universal: Anàlisi d’una proposta disruptiva d’innovació social’ elaborat en el marc del Pacte Nacional per a la Indústria.

Durant la seva intervenció, la consellera Chacón va destacar “el consens en determinar la matèria i el rigor en la metodologia dels estudis realitzats en el marc del Pacte Nacional per a la Indústria”.  Chacón considera que aquests treballs són “una mostra de la sensibilitat que tenim des del Departament d’Empresa i Coneixement davant l’impacte social que tenen les noves tecnologies en la transformació dels models productius”.

La consellera va tancar la seva intervenció assegurant que són “benvingudes totes les reflexions que tenen a veure amb la inclusió i la formació, és bo quantificar els conceptes, ja que ens ajuden a ser conscients de la realitat”.

Una de les principals conclusions de l’estudi sobre l’Impacte laboral de la Indústria 4.0 a Catalunya, realitzat per l’Observatori de la Indústria el 2018, és que, a conseqüència de la digitalització, hi haurà col·lectius que poden quedar exclosos del mercat de treball. Per aquest motiu el Consell Català de l’Empresa va considerar que calia estudiar la possibilitat d’implantar mesures per reduir la desigualtat social com ara la renda bàsica universal.

La Renda Bàsica Universal (RBU) és una proposta d’innovació social segons la qual tot ciutadà d’un país rep una renda incondicional i independent de les seves condicions personals (si treballa o no, i si disposa de patrimoni o no). La renda és periòdica, pagada en efectiu, individual, universal (per a tothom), de llarg termini i bàsica (està concebuda per impedir que hom caigui per sota dels llindars de la pobresa).  

En la seva presentació, Xavier Ferràs va explicar que la RBU és una mesura “innovadora, transgressora, universal i suposa que en un país competitiu i pròsper es doni una renda que impedeixi a qualsevol ciutadà caure per sota del llindar de la pobresa”.

L’altre autor de l’estudi, Oriol Amat va reconèixer que la Renda Bàsica Universal “no es pot pagar a mitjà termini” però ha animat a continuar “avançant en una política de rendes com a sistema per reduir les desigualtats a la societat destinant més recursos”.

Aplicació a Catalunya: 7.700 milions d’euros a l’any, prop del 3,5% del PIB

A l’estudi es descriu una proposta de Renda Bàsica Universal segons la qual tots els majors de 18 anys rebrien 664 euros mensuals nets, fet que garantiria pobresa zero en termes estadístics per a tota la ciutadania. Per als menors de 18 anys, la quantitat s’establiria en una cinquena part (133 euros). La RBU no estaria gravada per l’IRPF i substituiria tota prestació pública monetària de quantitat inferior (subsidis i ajudes a la família, subsidis i ajudes a l’habitatge, subsidis d’exclusió social, pensions, prestacions d’atur, beques, classes passives de l’Estat, reservistes sense destinació, sacerdots, reclusos). Aquesta RBU tindria un cost brut de 52.899 milions d’euros i després d’aplicar diferents reformes quedaria en 7.700 milions d’euros a l’any, al voltant del 3,5% del PIB català, segons una proposta feta per Arcarons.

L’estudi també analitza si aquest cost és assumible. Segons explica, es podria finançar amb un increment de l’IRPF, el qual passaria a tenir un tipus únic nominal del 49,57% i en el qual s’eliminarien els mínims personals, la compensació entre rendiments, les reduccions de la base i totes les deduccions de la quota. D’aquesta manera, les persones amb rendes més baixes (entre el 60 i el 70% de la població) tindrien una tributació menor, mentre que la resta de contribuents es quedarien igual o veurien augmentada la seva tributació per IRPF. Alternativament, es podria finançar amb altres mesures fiscals com ara la reducció de l’economia submergida, canvis a l’impost de societats o altres impostos.

Actualment, Catalunya té la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), que es diferencia de la RBU en què només la reben les persones que compleixen determinades condicions d’ingressos i edat.

La RGC consta de dues prestacions econòmiques: una garantida de 564€ i una complementària d’activació i inserció (150€/mes), condicionada al compromís d’un pla d’inclusió social o d’inserció laboral. A mitjans del 2018, 112.392 persones rebien la RGC, les quals representen poc menys de la tercera part de les que pateixen privacions materials severes. Per això, es preveu que el cost de la RGC pot passar dels 500 milions d’euros de l’actualitat al doble o més del triple d’aquesta quantitat en pocs anys. Per tant, el cost de la RGC a Catalunya es pot situar al voltant del 0,3% o fins i tot del 0,9% del PIB.

L’estudi recorda que si Catalunya no tingués un dèficit fiscal massa elevat hi hauria recursos suficients per finançar una política de renda d’abast molt més ampli que l’actual.

Recomanacions

Finalment l’estudi d’Amat i Ferràs recull tot un seguit de recomanacions que són:

– Seguir apostant per les rendes per combatre la pobresa, sense deixar d’explorar amb més detall quina és la millor destinació dels diners públics.

– Les decisions per millorar la política de rendes han de prendre’s després de fer experiments representatius i que donin resultats exitosos.

– Cal revisar tot el sistema de prestacions existent per tal d’evitar ineficiències i solapaments.

– Donat que la Renda Garantida de Ciutadania en el seu format actual no arriba a una part important de la població en situació de pobresa, cal ampliar la renda a més perceptors.

– La renda hauria de tenir unes característiques que evitin el desincentiu a trobar una feina retribuïda.

– Les polítiques de renda han d’anar acompanyades de programes d’inclusió social i laboral.

– Cal combatre de manera efectiva el frau en les ajudes públiques.

- Advertisement -

Articles relacionats

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

Últimes notícies

Barcelona crea vídeos accessibles amb recomanacions de salut laboral per la Covid-19

https://www.youtube.com/watch?v=cCBKdJuwmLI&feature=youtu.be L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i la Xarxa per a la Inclusió Laboral Barcelona han...

La Fundació Mutua de Propietarios busca els millors ‘Supervecinos’ durant el confinament

Imatge de la iniciativa 'Supervecinos' // Foto: Fundació Mútua de Propietaris La Fundació Mutua de Propietarios ha adaptat...

La FCEDF farà al juny un cicle de taules rodones en línia sobre l’esport adaptat

Cartell de la primera taula rodona sobre la post-Covid // Foto: FCEDF Durant aquest mes de Juny, la...

Els socialistes porten al Congrés la revisió del sistema d’atenció a les persones amb dependència

Sònia Guerra, diputada socialista al Congrés // Foto:PSC La diputada del PSC al Congrés i portaveu de Drets...

Informació en llengua de signes sobre què es pot fer a les fases 1 i 2 de la desescalada

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=fw1a6_wziJI&feature=emb_logo Al Canal Coronavirus de la Generalitat de Catalunya es poden consultar tot un seguit de vídeos...