L’Ajuntament de Barcelona publica una Guia de comunicació inclusiva respectuosa amb tothom

Es distribuirà als diferents equipaments de la ciutat

guia-comunicació-inclusiva-ajuntament-barcelona
S’han publicat 62.000 exemplars que es distribuiran pels equipaments de la ciutat // Foto: Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha publicat una ‘Guia de comunicació inclusiva’ amb recomanacions sobre l’ús del llenguatge a l’hora de parlar del racisme i els prejudicis ètnics i culturals, el gènere, les persones amb discapacitat i la salut mental. A més, també posa la mirada en la comunicació no verbal i en la comunicació amb imatges.

Els 62.000 exemplars d’aquesta guia, que també es pot consultar a internet, es distribuiran a diferentes equipaments de la ciutat. La guia forma part d’una campanya de comunicació que el consistori vol donar a conèixer utilitzant també les xarxes socials amb el hashtag #BCNinclusiva.

BANER_300X250

En relació a les persones amb discapacitat o diversitat funcional la Guia proposa usar un to positiu, que no sigui sensacionalista, infantilitzador o condescendent (víctima de, malaltó, heroi,…). A més, pel que fa a exemple concrets, la Guia recomana posar l’èmfasi en la persona i no en la discapacitat, usant per exemple “persona amb discapacitat” o el seu nom “la Laura, en Miquel…” en lloc d’usar la paraula “discapacitat”, “cec” o “invident” sola o com a nom. També recomana deixar d’usar algunes paraules com: “deficient”, “mongòlic”, “minusvàlid” o “invàlid” i algunes expressions com: “defecte de naixement”.

En relació a la salut mental, la Guia destaca que moltes persones amb un diagnòstic en l’àmbit de la salut mental viuen una vida normalitzada. El seu tractament i recuperació són possibles i són molt més que un diagnòstic mèdic. Per això proposa expressions que expliquin la situació però que no la posin al centre de la persona, com substituir “esquizofrènic” per “persona que té un trastorn mental” o “tancat a un manicomi” per “persona que s’està recuperant”, per exemple.

  1. Suggereixo llegiu el meu llibre ” Un àngel majestuós”.Autora Eva Escalera , il.lustradora Marta Capdevila. No estic d’acord amb l’ús encara de la paraula discapacitat.Gràcies!

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*