L’adaptació funcional de la llar millora l’autonomia personal i el benestar de la gent gran

Segons l’estudi ‘Impacte Econòmic i Social de l’Adaptació Funcional de la Llar’

inversió-adaptació-funcional-llar-gent-gran
L’adaptació funcional de la llar potencia l’autonomia personal // Foto: Centre Vida Independent

La principal conclusió de l’estudi Impacte Econòmic i Social de l’Adaptació Funcional de la Llar del 2012 al 2017, que serà presentat aquest dijous a Barcelona, és que “tant els resultats obtinguts a nivell tècnic (quantificació de l’estalvi derivat de la inversió realitzada en termes de la reducció esperada en necessitats d’ajuda de terceres persones) com, i de manera fonamental, els obtinguts a nivell de la potenciació de l’autonomia de la persona gran i d’un major nivell de benestar (satisfacció manifestada pels beneficiaris) justifiquen els beneficis i la potenciació de la introducció de productes de suport a la llar de les persones grans, així com l’adequació del bany a les necessitats dels usuaris del Programa d’Adaptació Funcional de la Llar per a persones majors de 65 anys.”

Les intervencions que es realitzen tenen un cost mig d’entre 650€ i 700€ en el cas de productes de suport i d’entre 2.300€ i 2.400€ en el cas d’arranjaments. Una altra de les conclusions de l’estudi és que la inversió s’amortitza en un període situat de mitjana entre els 7 i 9 mesos, arribant a ser menor de 3 mesos en determinats casos. Fet que, sumat als beneficis per a la persona, denota la importància d’invertir en aquest tipus de servei. Aquest estalvi es calcula en termes de la reducció esperada en necessitats d’ajuda de terceres persones com els serveis d’Atenció Domiciliària o cuidadors.

BANER_300X250

A més, l’estudi indica que el “programa suposa una clara reducció de l’autopercepció de necessitat d’ajuda de terceres persones al llarg de tot el període d’estudi”. Els beneficiaris del programa destaquen l’elevat nivell de satisfacció principalment per la descàrrega familiar que el programa ha suposat.

Seguint amb la satisfacció de l’usuari, l’estudi també destaca que “un 82,3% dels beneficiaris han declarat sentir-se més autònoms després de les intervencions dutes a terme pel CVI”, a més, “un 97,3 % dels beneficiaris han declarat que la inversió efectuada els ha servit per estar més segurs a casa i un 95,4% dels beneficiaris han declarat que, a partir de la intervenció, el seu dia a dia ha canviat.” Finalment, l’estudi posa èmfasi en que “un 97,5% dels beneficiaris han declarat que no haurien pogut fer aquesta intervenció sense la iniciativa municipal”.

Aquest estudi ha estat desenvolupat pel Dr. Ramon Alemany i la Dra. Mercedes Ayuso del Riskcenter de la Universitat de Barcelona analitzant una mostra representativa formada per 2.122 casos realitzats del 2012 al 2017 pel Programa d’Adaptació Funcional de la llar.

Aquest programa forma part de la cartera de serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona (Departament de l’IMSS), a través del departament d’atenció social per a la gent gran i per a la promoció de l’autonomia personal realitzat per l’entitat del Centre de Vida Independent

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*