
La Fundació AMPANS ha celebrat aquest dijous la XII edició de la Trobada AMPANS i Empresa, una jornada que s’ha consolidat com un espai de referència per reivindicar el rol del món empresarial en la construcció d’una societat més inclusiva i compromesa. L’acte s’ha dut a terme a les instal·lacions de Serveis a la Indústria d’AMPANS, al polígon Els Dolors de Manresa, i ha comptat amb 286 inscrits externs, a més d’una àmplia representació de professionals de l’entitat.
El president de la Fundació AMPANS, Lluís Sánchez, ha obert la jornada destacant que aquesta edició és especial perquè coincideix amb el 60è aniversari de l’entitat. “Durant aquests 60 anys, la nostra trajectòria ha estat en constant creixement, intentant estar sempre en línia amb l’evolució dels temps, i al costat de les persones amb necessitats i patologies cada cop més diverses”, ha afirmat. Sánchez ha agraït el suport de les administracions públiques i empreses privades que han contribuït al creixement d’AMPANS, i ha posat en valor “el compromís i la implicació del personal de l’entitat, que considera el gran actiu d’AMPANS”.
El director general, Toni Espinal, ha iniciat el bloc de reflexió destacant que “el nostre sistema de formació i inserció laboral és un exemple que la inclusió és factible, assequible i real”, i ha afegit que “entitats que aportin retorn social i econòmic, poden ser una inversió, una solució, més que una despesa directa”.
Un dels moments centrals ha estat la taula rodona “Empreses amb propòsit. Creixement econòmic amb valor humà”, moderada pel mateix Espinal. Hi han participat Mireia Gimeno, directora de Cultura per a la Diversitat, Inclusió i Sostenibilitat a INDITEX i directora de RRHH a Stradivarius, que ha defensat que “volem fer moda per a tothom, però no de qualsevol manera. Dissenyem moda, hem de ser capaços de dissenyar oportunitats per a les persones”.
També hi ha intervingut Esteve Pintó, president de PIMEC Catalunya Central, que ha afirmat que “les PIMES no ho tenim tan fàcil com les grans empreses. Nosaltres som només grans famílies… la clau està en que la diversitat i la inclusió formi part del nostre ADN”.
Per la seva banda, Josep Santacreu, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha tancat la taula amb una crida a l’acció conjunta: “empreses i tercer sector ens hem d’unir”, alertant contra les “tendències mundials que treballen en contra de la justícia i la igualtat”.
Un vídeo amb testimonis de treballadors del Centre Especial de Treball d’AMPANS ha tancat aquest bloc, mostrant vivències reals de la inclusió laboral.
La jornada també ha comptat amb la ponència del professor Xavier Sala i Martin, economista i divulgador, que manté una relació de llarga durada amb AMPANS. Basant-se en el seu nou llibre “Entre el paradís i l’apocalipsi. La intel·ligència artificial i el futur de la humanitat”, Sala i Martin ha abordat els reptes socials de la IA, afirmant que “les persones darrere les empreses tenen consciència, però les empreses tenen objectius molt clars. Necessitem entitats com AMPANS perquè ens facin de consciència”.
En el marc de la trobada, s’han lliurat reconeixements a les empreses Kave Home, Fundació Joviat i Avinent Implant Systems, compromeses amb la inclusió laboral.
Abans de l’entrega de premis, Kevin González, treballador del Centre Especial de Treball, ha emocionat el públic amb el seu testimoni sobre “què significa tenir una feina digna”.
La cloenda ha anat a càrrec de Paco Ramos, secretari de Treball de la Generalitat de Catalunya, i de Marc Aloy, alcalde de Manresa, que han destacat la tasca d’AMPANS i el compromís del teixit empresarial local. L’acte ha finalitzat amb una fotografia col·lectiva i un piscolabis per fomentar la relació entre els assistents.
A més, durant l’esdeveniment s’ha celebrat una subhasta silenciosa de L’Art de Viure, una exposició d’art inclusiu amb obres creades per artistes amb discapacitat intel·lectual. Les peces es podien adquirir a través d’un codi QR, i els fons recaptats es destinaran a impulsar aquest projecte que promou la creativitat i la inclusió social a través de l’art.