La Universitat Oberta de Catalunya (UOC), com a institució impulsora de l’emprenedoria, disposa, entre d’altres iniciatives, de l’SpinUOC, un programa d’impuls de projectes emprenedors i de transferència del coneixement que al juny celebrarà la jornada final anual. L’SpinUOC suma deu edicions, en les quals s’han impulsat més de vuitanta projectes.
Sota el lema “10 anys generant impacte”, l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona acollirà, el 30 de juny, la jornada final de l’SpinUOC per donar a conèixer vuit projectes innovadors de la comunitat universitària. Els responsables dels projectes finalistes presentaran les seves iniciatives en presentacions de només cinc minuts, entre les quals s’atorgaran tres premis.
Entre els vuit projectes innovadors que es presentaran hi han dos que tenen relació amb l’àmbit de la dependència i la diversitat funcional. Són aquests:
Videotrucades accessibles per a persones amb dependència
“Treballant com a sanitària amb pacients amb COVID-19, em va tocar experimentar realitats duríssimes, com ara veure com persones d’alts nivells de dependència —per exemple, esclerosi múltiple o demència avançada— quedaven aïllades sense poder-se comunicar amb els seus éssers estimats”, apunta Marta Izquierdo, estudiant del màster universitari de Disseny d’Interacció i Experiència d’Usuari (UX), dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC.
Davant d’aquesta realitat, Izquierdo ha impulsat Mirou, una aplicació per fer videoconferències pensada perquè sigui accessible per a persones amb alts nivells de dependència —tant física com cognitiva— en situació d’aïllament, ja que no necessita ordres tàctils ni verbals. L’aplicació permet fer trucades i videotrucades de manera senzilla, sense que la persona amb alts nivells de dependència hagi de fer cap mena d’acció.
Fomentar l’adaptació de les persones amb autisme
Segons l’ONU, un de cada cent nens al món té autisme. “Utilitzar les xarxes socials, anar a comprar, fer una entrevista de feina o anar al dentista poden suposar veritables reptes per a persones amb autisme”, apunta Alex Escolà, professor col·laborador del màster universitari de Psicologia Infantil i Juvenil: Tècniques i Estratègies d’Intervenció, dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC.
Per abordar aquesta realitat, Escolà és un dels emprenedors que han llançat l’aplicació AutisMIND, destinada a estimular la comunicació i la cognició social d’infants amb autisme. L’aplicació ha estat baixada més de 35.000 cops en més de trenta països, i actualment l’equip del professor col·laborador de la UOC està treballant en el desenvolupament d’una plataforma web de vídeos interactius de reproducció en continu. AutisMIND Vídeos té com a finalitat que l’usuari prengui decisions mentre els reprodueix, triant com continua la història, com es resol un problema o quin és el desenllaç d’una situació.
A la jornada final de l’SpinUOC del 30 de juny es lliuraran tres premis: un de 3.000 euros, a la millor iniciativa emprenedora presentada, i dos de 2.000 euros, a la millor presentació i al millor projecte amb impacte social. L’esdeveniment està patrocinat per la Ramon Molinas Foundation. |