Dimarts, 30 novembre 2021
IniciInclusió SocialLa Taula del Pacte Nacional pels Drets de les persones amb discapacitat...

La Taula del Pacte Nacional pels Drets de les persones amb discapacitat fixa els primers objectius i fites

constitució-Taula-Pacte-Nacional-Drets-Persones-discapacitat objectius fites
Moment de la constitució de la Taula del Pacte Nacional de les Persones amb Discapacitat // Foto: Jordi Bedmar

La setmana passada va tenir lloc al Palau de la Generalitat l’acte de constitució de la Taula del Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat, que va estar presidit pel president de la Generalitat, Quim Torra, i en el que van participar una seixantena de representants dels col·lectius i organitzacions implicades en el Pacte.

La Taula del Pacte Nacional està presidida pel president de la Generalitat i hi participen el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda; el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, i la consellera de la Presidència, així com els representants del Govern de la Generalitat que ja formen part del CODISCAT, als quals s’afegeixen el secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies; la directora general de Serveis Socials; el director general de Relacions Laborals; la directora del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, i la directora general d’Igualtat. 

diari-discapacitat-300x250e

També en formen part el president del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI); els membres del CODISCAT representants de les diferents federacions; un representant de la Taula del Tercer Sector, de les organitzacions municipalistes, de les organitzacions sindicals, de les patronals, de la Confederació del Tercer Sector, de la Intercol.legial, de cadascun dels grups parlamentaris i fins a cinc membres en qualitat de persones expertes. Les reunions de la Taula seran quadrimestrals. 

Després de la primera trobada, la Taula del Pacte Nacional pels drets de les persones amb discapacitat, ja s’ha marcat alguns objectius i fites. Aquests són:

  • Transposar la Convenció de l’ONU, com ja han fet els 160 estats i països que han subscrit l’acord. 
  • Aconseguir que les persones amb discapacitat participin íntegrament en les decisions que els afecten; trencar amb el binomi pobresa/discapacitat i que es deixin de considerar els drets de les persones amb discapacitat com una concessió i estiguin plenament incloses. 
  • Suposa el tret de sortida del treball amb un full de ruta clar, que és sincronitzar totes les polítiques que ja s’estan realitzant, tant entre els diferents departaments de la Generalitat com entre totes les administracions, per tal d’assegurar els drets i la plena ciutadania de les persones amb discapacitat. 
  • S’han constituït sis grups de treball: accessibilitat i mobilitat; salut i suports orientats a la comunitat, a la presa de decisions i a la vida independent; educació i infància; inserció laboral, llibertats civils, polítiques, accés a la justícia, dones, seguretat i protecció; i sostenibilitat del sistema i finançament. 

Les sessions dels grups de treball s’iniciaran el proper mes de setembre i la periodicitat serà bimensual o la que cada grup consideri adient. 

Els grups treballaran a partir d’un informe elaborat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que analitza les polítiques públiques impulsades pel Govern en aquest àmbit des de la perspectiva de la Convenció de drets de les persones discapacitades de l’ONU. 

A l’espera de l’activitat al mes de setembre, ja estan en marxa diverses actuacions en aquest àmbit com l’aprovació de l’avantprojecte de llei de modificació del Codi civil relatiu per tal de garantir la igualtat de drets i la no discriminació de les persones amb discapacitat sensorial en matèria testamentària.

També estan en marxa els treballs per l’aprovació els propers mesos d’un nou Codi d’Accessibilitat per garantir la igualtat d’oportunitats i l’autonomia del col·lectiu de persones amb discapacitat.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES