Diumenge, 4 juny 2023
Diumenge, 4 juny 2023
IniciLa Síndica de Barcelona reclama més recursos per aconseguir que totes les...
Array

La Síndica de Barcelona reclama més recursos per aconseguir que totes les zones de joc infantil siguin accessibles i inclusives

La institució constata que amb la tendència actual serà difícil complir amb l’objectiu previst pel 2030

eixample illa interior zones de joc inclusius
Zona de jocs infantil accessible situada a la plaça Sagrada Família 12 // Foto: Ajuntament de Barcelona

La Síndica de Greuges de Barcelona ha reclamat més recursos per aconseguir que el 100% de les zones de joc infantil de la ciutat siguin totalment accessibles i inclusives, tal i com marca el Pla de Joc a l’espai públic de Barcelona amb horitzó 2030 presentat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2019.

La petició de la Síndica arriba després de tancar l’actuació d’ofici iniciada l’any 2020 sobre la implementació d’elements accessibles i inclusius en les àrees de jocs infantils, on es constata que amb la tendència actual de renovació i nova creació d’aquests espais serà difícil aconseguir l’objectiu previst pel consistori. Més encara quan s’ha copsat que de totes les noves àrees de joc creades només una part s’han construït amb criteris d’accessibilitat i inclusió. L’informe de la Síndica indica que de les 89 noves àrees de joc previstes per al període 2015-2019, només se n’han creat 73, i d’aquestes només 26 disposen de jocs accessibles o inclusius.

anunci guies d'arrel

Cal tenir en compte i diferenciar que no només es tracta d’accessibilitat física als espais de joc infantil, sinó que el joc en qüestió també sigui inclusiu des del punt de vista comunicatiu i cognitiu.

Tot i que es mostra una millora en l’evolució de la renovació de les àrees de joc existents, la síndica, Maria Assumpció Vilà, ha ressaltat la necessitat de dur a terme noves zones de joc infantil accessibles i inclusives. ”Si es vol consolidar una nova visió del joc a la ciutat i que sigui capdavantera en les polítiques d’accessibilitat i inclusió, cal perseguir l’objectiu que cada barri compti, com a mínim, amb una àrea amb jocs infantils accessibles, inclusius i adaptada per als infants amb diversitat funcional”, ha assegurat. La defensora de la ciutadania ha lamentat també “que les xifres evidencien que la infraestructura lúdica de la ciutat no és prou diversa per oferir propostes inclusives per a la infància barcelonina”

L’actuació de la Sindicatura

La Sindicatura de Greuges de Barcelona va rebre les primeres denúncies sobre aquesta temàtica l’any 2016 presentades per familiars d’infants amb diversitat funcional. Llavors la síndica ja va emetre una decisió en què demanava promocionar i construir més zones de joc infantil plenament accessibles i inclusives. Tres anys més tard, i després de tornar a contactar amb les famílies, van expressar que tot i que havia passat el temps, la situació dels parcs infantils inclusius seguia igual i no havia millorat.

Per aquest motiu, l’any 2020 la Sindicatura de Greuges de Barcelona va obrir una actuació d’ofici per esbrinar el grau d’accessibilitat i inclusivitat amb què compten les àrees de joc infantil de la ciutat.

D’altra banda, durant tota l’actuació, la síndica ha constatat una gran dificultat per obtenir informació precisa sobre quines són les àrees de joc a la ciutat. Existeix un contrast evident entre la informació traslladada pel consistori i les dades que poden trobar les famílies a través de les diferents webs municipals. Si bé l’Ajuntament ha traslladat a la Sindicatura de Greuges de Barcelona que la ciutat compta amb 856 àrees de joc, la web de Parcs i Jardins informa de 600 àrees de joc, mentre Ecologia Urbana manifesta que la ciutat disposa de més de 800 espais públics dedicats al joc infantil.

Per aquest motiu, des de la Sindicatura de Greuges de Barcelona també es considera necessari fer un esforç per tal que pròximament aquestes informacions siguin accessibles per a les famílies d’una manera fàcil, ràpida i intuïtiva.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content