Dimecres, 22 març 2023
Dimecres, 22 març 2023
IniciRecerca i TecnologiaLa revisió d’alteracions en el pacient per part de l’atenció primària són...

La revisió d’alteracions en el pacient per part de l’atenció primària són claus per detectar deterioraments cognitius

El cribratge en atenció primària es realitza mitjançant Tests Cognitius Breus (TCB) que avui dia són accessibles per a la població en general

estudi alzheimer atenció primària
El seguiment del pacient en l’atenció primària és molt important // Foto: Fundació “la Caixa”

El metge d’atenció primària i coordinador del Grup de Treball en Neurologia de la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG), Alberto Freire Pérez, ha assegurat que el seguiment al llarg del temps i la revisió d’alteracions al pacient per part del metge de capçalera són “claus” per detectar un possible deteriorament cognitiu.

anunci guies d'arrel

Així ho ha manifestat aquest dijous, 20 d’octubre, al webinar ‘El paper de l’atenció primària en la detecció de les demències’, emmarcat dins de la sèrie Trobades amb Experts i organitzat per la Confederació Espanyola d’Alzheimer (CEAFA) . 

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

En aquest sentit, l’expert ha destacat que el metge de capçalera és l’únic especialista capaç de fer un seguiment longitudinal que permet observar si hi ha un deteriorament normal en el pacient o un possible deteriorament cognitiu, ja que els metges d’atenció primària porten un registre de l’evolució del pacient de forma integral i poden observar “amb perspectiva” si certs canvis en el pacient es deuen a un envelliment normal que, segons ha explicat, comporta una “lentitud al processament de la informació” o si, per el contrari, convé fer un cribratge per descartar un possible deteriorament cognitiu lleu.

Així mateix, ha afegit que de vegades “només estan afectades algunes funcions cognitives, no obstant, el pacient pot continuar vivint de forma independent. Precisament per això, la nostra funció com a metge de capçalera és valorar mitjançant tests cognitius breus (TCB) com aquestes alteracions poden afectar la vida del pacient en general i si hi ha necessitat de derivar el pacient al segon nivell assistencial”.

El descart d’un possible deteriorament cognitiu lleu es fa mitjançant un cribratge que, segons ha subratllat el doctor Freire, “no és el mateix que un diagnòstic”. En concret, ha explicat que un cribratge “només ens diu que hi ha una probabilitat, una sospita que pugui existir un deteriorament cognitiu per en aquell moment prendre la decisió de derivar al segon nivell assistència o mantenir les revisions en atenció primària”.

Tests Cognitius Breus (TCB)

El cribratge en atenció primària es realitza mitjançant els anomenats Tests Cognitius Breus (TCB) que avui dia són accessibles per a la població en general. Abans, els tests eren més complexos ja que tenien en compte factors culturals, socials, habilitats, que podien afectar el resultat de les proves. Sobre això, l’expert ha assegurat que “els tests actuals són més senzills i consumeixen menys temps i menys recursos”.

En aquest context, l’expert ha indicat que “fins al 18,5% de totes les consultes per DC estan motivades per la percepció subjectiva de queixes de memòria”. Per això, els tests proposats es basen en l’exploració d’aquest domini.

Finalment, ha indicat que els tests es poden trobar a la pàgina web www.problemasdelamemoria.com i ha insistit en la importància d’una avaluació longitudinal dels pacients per poder prevenir o retardar el deteriorament cognitiu lleu i l’Alzheimer.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content