Dimarts, 30 novembre 2021
IniciDestacadesLa Renda Garantida de Ciutadania puja de nou l’import de la prestació...

La Renda Garantida de Ciutadania puja de nou l’import de la prestació i el llindar d’ingressos per l’accés

quadre-imports-prestació-llindar-ingressos-rgc
Quadre amb les pujades de les prestacions que s’aplicaran a partir d’ara // Foto: gencat

A partir del proper dia 15 de setembre es produirà un nou canvi d’import de la Renda Garantida de Ciutadania, tal com estableix la pròpia llei 14/2017 de la prestació. Aquesta tercera fase d’implementació progressiva de la RGC comportarà un increment de la quantia, que passarà del 91% de l’IRSC (Indicador de Renda de Suficiència) al 97%. Tal com es pot veure al quadre, això suposa una prestació de 644 euros en el cas de les unitats familiars formades per un sol membre; 956 euros per a les de dos; 1.029 euros per a les de tres; 1.102 euros per a les de quatre, i 1.181 euros per a les de cinc. 

El canvi d’import s’aplicarà en la nòmina de setembre i inclourà la pujada dels 15 dies corresponents al mes; a l’octubre, les persones beneficiàries ja percebran l’import corresponent a tot el mes. 

diari-discapacitat-300x250e

Aquestes quanties no només fan referència a la prestació que es rep, sinó també al llindar d’ingressos que no es pot superar per accedir a la RGC, de manera que es previsible que amb aquesta pujada s’ampliï el nombre de persones beneficiàries. Cal tenir en compte que el primer motiu d’incompliment de requisits, en un 40% dels casos, és justament superar els ingressos establerts en la llei. 

Actualment el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies destina mensualment 28,1 milions d’euros a les prestacions i complements de la RGC, un 56% més que quan es va començar a implementar. 

La plena implementació de la RGC es produirà el dia 1 d’abril de 2020, quan es produeixi l’equiparació definitiva del llindar d’accés i de l’import de la prestació al 100% de l’IRSC, fet que permetrà arribar a un univers encara més ampli.

Des de la seva posada en marxa fa dos anys, el nombre de beneficiaris de la RGC ha anat creixent i ha passat de 107.607 persones el setembre de 2017 a 124.427 persones en l’actualitat (79.735 expedients). Això suposa un 16% més durant aquest període i un 8% més que el setembre del 2018. La major part d’aquests beneficiaris (76.048 persones) fan referència a expedients de persones activables laboralment (31.356 expedients) i la resta es tracta de pensionistes amb rendes baixes que veuen complementades les seves prestacions (48.379 persones). 

En aquest sentit, podem afirmar que el número de beneficiaris de la renda garantida s’està ampliant i que supera abastament els de l’antiga renda mínima d’inserció. La darrera dada de beneficiaris de la RMI va ser d’uns 64.000 el juliol de 2017, és a dir, que amb la RGC s’ha pràcticament duplicat el nombre de persones beneficiàries

Pel que fa al perfil del beneficiari (titular de la prestació) es tracta majoritàriament de dones (60%), entre 35 i 65 anys (84%), de nacionalitat espanyola (82%) i pertanyents a unitats familiars d’un sol membre (42%).  

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES