Dimarts, 6 juny 2023
Dimarts, 6 juny 2023
IniciDependènciaLa reforma de la Llei de Dependència obre el camí per a...

La reforma de la Llei de Dependència obre el camí per a garantir el dret a l’assistent personal

Confederació ASPACE aplaudeix els avenços del procés de reforma del primer esborrany

reforma llei dependencia assistent personal
La figura de l’assistent personal ajuda en molts casos a aconseguir una major independència // Font: Arxiu

Confederació ASPACE, entitat representativa del Moviment Associatiu de la paràlisi cerebral, valora de forma positiva la proposta de modificació de la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència; especialment en els articles que refereixen la inclusió del servei d’assistent personal al catàleg de serveis de dependència.

El Moviment ASPACE defensa la importància d’aquest servei com base d’accés a l’exercici de drets, la participació i la vida independent de les persones amb paràlisi cerebral i amb grans necessitats de suport. A la actualitat es configura com a prestació econòmica per contractar assistència personal per un màxim de 70 hores mensuals, quan una setmana disposa de 168 i les necessitats de suport són continuades. Aquest canvi dʻenfocament sʻalinea amb els preceptes de la Convenció de Drets de les persones amb discapacitat i amb els avenços en promoció de vida independent que està fent el Tercer Sector d’Acció Social.

anunci guies d'arrel

Un altre dels aspectes positius de la reforma seria la materialització d’una de les aportacions de Confederació ASPACE a l’esborrany de la proposta: l’eliminació d’incompatibilitats entre serveis per permetre així la personalització dels suports. Això farà possible la configuració d’un autèntic vestit a mida per a la participació i l’exercici de drets de cada persona amb paràlisi cerebral.

Confederació ASPACE recorda la necessitat de desenvolupar una normativa específica d’àmbit estatal per desenvolupar la figura de l’assistent personal, els seus característiques i els requisits objectius d’accés a aquesta. La proposta actual, sense més desenvolupament, generaria inseguretat jurídica en desdibuixar què s’entén per grans necessitats de suport; amb el risc de propiciar una aplicació desigual de la Llei a cada territori. A més, en aquest desenvolupament normatiu la confederació apunta que serà necessari una base de mínims que permeti individualitzar les hores d’assistència personal i la compatibilitat entre serveis de dependència per cobrir totes les necessitats de suport de cada persona. També assenyala que caldrà preveure els recursos econòmics i humans suficients per fer realitat totes les hores necessàries dels diferents serveis per a cada persona.

D’altra banda, les entitats del Moviment ASPACE han estès la mà a les institucions estatals i autonòmiques per aconseguir que l’assistència personal sigui la clau al exercici de tots els drets de les persones amb discapacitat.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content