Diumenge, 5 desembre 2021
IniciDiscapacitatLa nova normativa de mascaretes higièniques regula també les transparents per a...

La nova normativa de mascaretes higièniques regula també les transparents per a persones amb sordesa

S’ha publicat avui al BOE i entrarà en vigor a partir del 12 de març

mascaretes transparents alumnes sordesa
Dues persones utilitzant amb mascaretes transparents // Foto: ACAPPS

El proper 12 març entrarà en vigor la nova normativa publicada avui al BOE que regula la comercialització de mascaretes higièniques, i que inclou, per primer cop, les mascaretes transparents. La normativa ha estat autoritzada per la Organització Mundial del Comerç (OMC) i de la Unió Europea (EU).

D’aquesta manera es dona resposta a la reivindicació del col·lectiu de les persones amb sordesa, que des del principi de la pandèmia havia demanat la regulació de les mascaretes transparents per assegurar la seva seguretat, eficàcia i funcionalitat, deixant que es puguin llegir bé els llavis.

fiare banca etica crowdfunding

La notícia ha estat molt ben rebuda per la Federació ACAPPS, que juntament amb la Confederació FIAPAS, de la qual en son entitat representant a Catalunya, han lluitat per aquesta regulació aportant documentació a l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris.

Més seguretat pels consumidors

La nova norma endureix les condicions per comercialitzar una mascareta higiènica i protegir millor als consumidors/es. Entre d’altres aspectes, ara els fabricants estaran obligats a justificar documentalment qualsevol afirmació que facin vers les característiques o valors resultants dels assaigs dels seus productes. També hauran de facilitar aquesta documentació als/a les consumidors/es en cas que la demanin.

D’altra banda, els laboratoris que realitzin els assajos de les mascaretes transparents hauran d’estar acreditats per l’Entitat Nacional d’Acreditació. Aquest punt és important, ja que han aparegut informacions en què es qüestionava la credibilitat d’algun laboratori.

Contempla explícitament el cas de les mascaretes transparents perquè les persones amb sordesa puguin llegir els llavis. La normativa també vetlla perquè els materials que incorporin siguin innocus per a la salut, un dels elements fonamentals reivindicats per ACAPPS.

Els requisits específics de les mascaretes transparents

Les mascaretes higièniques transparents, a més de complir totes les condicions generals de la normativa, hauran de complir requisits addicionals. 

Entre aquests requisits hauran de permetre una visió nítida amb materials suficientment transparents i que el seu disseny garanteixi la lectura labial. També hauran d’evitar que s’entelin de forma continuada en la zona transparent i indicar a l’etiqueta si la mascareta distorsiona i redueix en decibels el so de la veu.  

En cas de tenir en la seva composició materials que no permetin el pas de l’aire, haurà de realitzar-se una avaluació de riscos per assegurar que el producte no obstrueix la respiració i caldrà fer constar la informació a l’etiqueta. 

En el marc de la nova normativa, també es preveu mesures temporals transitòries per evitar el col·lapse dels tres laboratoris acreditats preveient ampliar-ne el nombre.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES