Dissabte, 13 agost 2022
Dissabte, 13 agost 2022
IniciInclusió SocialLes associacions de persones amb sordesa demanen mascaretes transparents per poder llegir...

Les associacions de persones amb sordesa demanen mascaretes transparents per poder llegir els llavis

Engegen la campanya #VullLlegirElsLlavis

Les associacions catalanes de famílies i persones amb sordesa (Federació ACAPPS) han engegat la campanya #VullLlegirElsLlavis amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Sordesa que se celebra el 29 de setembre. En aquesta campanya demana a les diferents administracions mascaretes transparents per poder llegir els llavis, ja que les tradicionals provoquen al col·lectiu estrès, ansietat i aïllament.

A Catalunya viuen prop de 180.000 persones amb problemes d’audició. El 97% del col·lectiu es comunica en llengua oral i llegeix els llavis per comunicar-se. Per a ells, les mascaretes, imprescindibles per evitar els contagis per la COVID-19, són una barrera de comunicació que els ha fet perdre l’autonomia en el seu dia a dia i en tots els àmbits, a la feina, a l’escola o en les gestions quotidianes.

Malgrat que la persona amb sordesa porti audiòfons o implants coclears, amb la mascareta, el so que els arriba, és menys clar i a menys volum. Això els dificulta comprendre allò que els diuen, a més, en quedar la boca tapada, tampoc poden llegir els llavis.

El 97% del col·lectiu es comunica en llengua oral i llegeix els llavis per comunicar-se

Una solució per al col·lectiu són les mascaretes accessibles a la comunicació, amb la part frontal transparent, que permeten llegir els llavis. Però a més de ser accessible a la comunicació, aquest tipus de mascaretes han de garantir la seguretat i la protecció eficient contra el virus i és indispensable, per al seu ús segur, que estiguin certificades. Per això, i juntament amb la Confederació FIAPAS, ACAPPS ha demanat, a nivell estatal, un canvi de normativa que inclogui les mascaretes higièniques accessibles i, per tant, permeti la seva certificació.

Les mascaretes transparents a les aules

D’altra banda, a Catalunya ja es porten 15 dies d’escola, i la situació dels alumnes amb sordesa és crítica perquè segueixen sense tenir mascaretes transparents a les aules, perquè encara no hi ha cap que compti amb la certificació adequada.

Des de la Federació ACAPPS estan demanant urgentment als departaments d’Educació i Salut, als fabricants i als educadors de laboratoris acreditats, que accelerin tots els procediments perquè les mascaretes transparents certificades siguin una realitat per a l’alumnat amb sordesa.

De moment, i fins que no arribin les mascaretes transparents, el col·lectiu està demanant un protocol d’actuació a l’aula per l’alumnat amb sordesa que es comunica en llengua oral, així com poder fer ús de les pantalles facials quan es pugui garantir la distància de seguretat.

ACAPPS, en representació de les famílies amb fill/es amb sordesa que es comuniquen en llengua oral, ha alertat a Educació del perill que suposa aquesta situació per a la comunicació i l’accés a la informació d’aquest alumnat. Per això, ha demanat que es garanteixi, més que mai, l’accés a la informació i als continguts acadèmics, amb els productes de suport a l’audició i a la comunicació oral a l’aula com són els sistemes FM, els bucles magnètics i la subtitulació de tots els materials audiovisuals.

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content