La malaltia de la diabetis afecta al 7,8% de la població a Catalunya arribant a les 600.000 persones

El 14 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Diabetis

poblacio catalunya dia mundial de la diabetis família
La commemoració d’enguany està dedicada a la família // Foto: gencat

El 14 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Diabetis. A Catalunya el nombre estimat de persones amb diabetis està al voltant de 600.000. Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de l’any 2018, la diabetis afecta al 7,8% de la població de 15 i més anys  (7,6% homes i 7,9% dones). Augmenta amb l’edat en ambdós sexes, passant de 1’9% de prevalença en el grup d’edat de 15 a 44 anys al 20,2% en la població de 65 i més anys. Pel que fa a l’evolució, la prevalença de diabetis coneguda ha anat augmentant passant del 4,7% l’any 1994 fins al 7,8% l’any 2018, es manté estable des del 2011 fins a l’actualitat al voltant del 8%. El Registre diabetis tipus 1 de Catalunya indica que l’any 2018, 266 persones menors de 30 anys varen iniciar una diabetis tipus 1 a Catalunya, dels quals 145 en homes i 121 en dones.

El lema escollit per l’OMS per al 2019 és “Diabetis i família”. Aquest dia mundial vol augmentar la conscienciació sobre la prevalença creixent de la diabetis -sobretot la de la diabetis tipus 2-, sobre la importància dels estils de vida saludables i l’autocura en la prevenció i en el tractament, reduint així l’aparició de complicacions futures.  Aquest any, les activitats i els missatges van adreçats a conscienciar sobre l’impacte que té la diabetis per a la família i afectats i a promoure el paper de la família en el maneig, cura, prevenció i educació en la diabetis.

BANER_300X250

Segons la Federació Internacional de Diabetis, més de 425 milions de persones viuen actualment amb diabetis. La majoria de la població són persones amb diabetis tipus 2, prevenible en gran mesura mitjançant estils de vida saludables, activitat física regular, alimentació saludable i entorns promotors de la salut. 

El diagnòstic i el tractament precoç són clau per prevenir les complicacions de la diabetis i aconseguir resultats saludables. La diabetis mal controlada pot tenir complicacions a nivell renal, oftalmològic i vascular. Per exemple, la diabetis és un factor de risc per tenir malalties cardiovasculars.

La diabetis també és la principal causa d’amputacions no traumàtiques dels membres inferiors, de manera que les persones amb diabetis tenen un risc 20 vegades més elevat de patir una amputació d’aquestes extremitats comparades amb les persones sense diabetis. Els peus són especialment vulnerables: qualsevol lesió, per petita que sigui, pot donar lloc a trastorns greus. 

La diabetis és una malaltia més freqüent en els homes que en les dones: els homes tenen un 20% més de risc de tenir diabetis que les dones. La major prevalença de diabetis en els homes es produeix en els grups d’edat de 65 a 74 anys; en canvi, en les dones la major prevalença és entre els 70 i 84 anys.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*