Dimecres, 19 gener 2022
IniciDestacadesEl Dia Mundial de la Diabetis per conscienciar sobre la malaltia està...

El Dia Mundial de la Diabetis per conscienciar sobre la malaltia està dedicat enguany a la família

dia mundial de la diabetis família
La commemoració d’enguany està dedicada a la família // Foto: gencat

Avui, 14 de novembre, se celebra el Dia Mundial de la Diabetis amb l’objectiu de donar a conèixer la diabetis i sensibilitzar la societat sobre com afecta la malaltia a la família. La data de celebració d’aquest esdeveniment, instituït per la Federació Internacional de Diabetis i l’Organització Mundial de la Salut (OMS), commemora l’aniversari del naixement de Frederick Grant Banting, un dels descobridors de la insulina l’any 1922.

Segons la Federació Internacional de Diabetis, el 70% dels casos de diabetis mellitus de tipus 2 es poden prevenir amb una alimentació saludable i la pràctica regular d’activitat física, fet que suposaria una reducció de 150 milions de casos l’any 2035.

El seguiment de la dieta mediterrània, rica en verdura, fruita fresca, cereals integrals, carns magres, peix, fruita seca i oli d’oliva verge extra s’ha mostrat eficaç per prevenir la diabetis, tal com indica l’estudi Predimed.

A Catalunya el Servei Català de la Salut (CatSalut) ampliarà el finançament dels dispositius de monitoratge continu de glucosa a tots els menors d’entre 0 i 18 anys amb diabetis tipus 1 a partir del desembre. Cal destacar que Catalunya és pionera a tot l’Estat en garantir, de forma protocol·litzada, l’accés d’aquesta tecnologia a tots els menors de 18 anys, incloent-hi el col·lectiu d’entre 0 i 3 anys.

Coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de la Diabetis, aquest any dedicat a la diabetis i la família, Salut vol recordar que els professionals i les persones que la pateixen facin un bon seguiment de la malaltia.

El Protocol català prioritza la població de risc .A partir del juliol del 2018, es va començar a desplegar la fase 1 del Protocol que inclou:

  • els menors de 7 anys;
  • les dones amb diabetis tipus 1 que es queden embarassades,
  • i els pacients que, portant bomba d’insulina, presenten hipoglucèmies de forma inadvertida i/o repetida.

El monitoratge continu de glucosa és una tecnologia que permet mesurar la glucosa de forma contínua en el teixit intersticial i no en sang. Hi ha dues modalitats de monitoratge continu de glucosa a temps real:

  • El sistema en temps real, que es compon d’un sensor amb un filament inserit sota la pell i un transmissor. Pot incorporar alarmes.
  • El sistema flash que dona una lectura contínua sempre que el pacient apropi el receptor al sensor. No disposa d’alarmes.

La diabetis mellitus (DM) és una malaltia metabòlica que es caracteritza perquè l’organisme fa un ús escàs de la glucosa. La glucosa és un sucre que, un cop a les cèl·lules, actua com a font d’energia per tal de dur a terme els processos vitals. Si el cos és incapaç d’aprofitar-la, en lloc de penetrar a les cèl·lules, s’acumula a la sang i provoca una hiperglucèmia. La hiperglucèmia és l’augment del nivell de glucosa a la sang (glucèmia). La DM és una malaltia crònica que requereix un bon control metabòlic per evitar o frenar possibles complicacions a llarg termini.

La Federació Internacional de diabetis considera que actualment hi haurien més de 425 milions de persones amb diabetis al món, de les quals una tercera part són més grans de 65 anys. Sense mesures de prevenció efectives el nombre de persones amb diabetis podria augmentar fins a 629 milions a l’any 2045.

A Catalunya, el nombre estimat de persones amb diabetis està al voltant dels 560.000 casos. Cada any es registren entre 250 i 270 nous casos de diabetis mellitus de tipus 1 en menors de 30 anys.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content