Dilluns, 27 març 2023
Dilluns, 27 març 2023
IniciDiscapacitatLa jornada “10 anys de la Llei de la Dependència” reuneix més de...

La jornada “10 anys de la Llei de la Dependència” reuneix més de 180 persones a Barcelona

jornada Dependència
Jornada // Foto: Imatge cedida per Fundació Pere Tarrés

El passat diumenge es va celebrar a la Sala de l’Espai Francesca Bonneimaison de Barcelona la jornada “10 anys de la Llei de la Dependència”, organitzada conjuntament entre la Fundació Agrupació i la Fundació Pere Tarrés i amb la presència d’uns 180 assistents.

anunci guies d'arrel

A la conferència inaugural el doctor José Manuel Ribera, catedràtic emèrit de Geriatria de la Universitat Complutense de Madrid va afirmar que “la millor manera de prevenir la dependència és actuar sobre les seves causes”. Ribera també va destacar que “la dependència no és un problema  social aïllat sinó que està vinculada a altres àmbits com el sanitari, l’econòmic, el cultural i l’educatiu”. Sobre la legislació en aquesta matèria, l’expert va remarcar que “les principals limitacions de la Llei són una dotació insuficient, les desigualtats territorials, la valoració no homogènia, que no es considerin tots els aspectes mèdics, la manca d’actuació en matèria de prevenció i l’oferta de serveis insuficient”. En la mateixa línia crítica, Ribera va afirmar que “les prestacions socials respecte a les sanitàries no són universals, no cobreixen les 24 h, no hi ha una xarxa única ni coordinació entre les prestacions socials ni amb les dels serveis sanitaris”.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

A la taula rodona “L’experiència i valoració de 10 anys de la llei”, el director de la Fundació Salut i Envelliment de la UAB, Antoni Salvà, va afirmar que la principal dificultat per desenvolupar aquesta llei des del principi ha estat el seu finançament i que “ja vam avisar que seria difícil finançar-la si es feia només a través dels Pressupostos Generals de l’Estat”. Fent un cop d’ull a aquest deu anys, Salvà també va destacar que “un altre error que es va cometre va ser no prioritzar la prestació en serveis per damunt de la prestació econòmica, sempre que aquests serveis siguin de qualitat”. Per la seva part, la responsable del Servei d’Atenció a les Persones en Situació de Dependència (SADEP), Nèlia Ruano, també es va mostrar d’acord en que cal millorar els serveis, especialment perquè “el repte és aconseguir una major cooperació interdepartamental” que faciliti la disminució dels temps d’espera de valoració i atenció de les persones en situació de dependència. Finalment, la directora general d’ACRA, Montserrat Llopis, v a insistir en què “l’assistència domiciliària serà un dels serveis que més creixerà en el futur però cal estar alerta perquè aquest creixement es produeixi a través de la professionalització de les persones que atenen als usuaris”.

En la segona taula rodona, “Reptes de futur i prioritats en l’atenció a la dependència”, Susanna Roig, membre del Grup de Promoció de l’autonomia de la Taula del Tercer Sector i directora Gent Gran i Atenció a la Dependència Creu Roja a Catalunya, també es va mostrar partidària de reformar la Llei per tal de “donar resposta als reptes de futur, especialment en el seu finançament” i va recordar que la duresa de la situació actual a causa de la crisi econòmica tindrà incidència en “la qualitat de l’envelliment futur i el sistema ha d’estar preparat”.

Per la seva part, Mònica Ribas, subdirectora general d’Atenció i de Promoció de l’Autonomia Personal del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, es va mostrar d’acord amb les tesis de Roig i va insistir en la necessitat de “potenciar les polítiques de prevenció o autonomia personal i en el treball conjunt dels àmbits social i sanitari per tal de donar les respostes adequades a cada persona”. Ribas també va destacar la importància de la figura del cuidador no professional i va destacar la necessitat de “potenciar els programes respir perquè el seu benestar també repercuteix en la qualitat de l’atenció a les persones en situació de dependència”. Finalment, Juan Alamillo, membre del Consell Assessor de les Persones Grans de Barcelona, va denunciar que la reducció dels recursos a causa de la crisi econòmica ha provocat que moltes persones no hagin pogut accedir a les prestacions que requerien.

La jornada va estar inaugurada pel secretari d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Francesc Iglesies; el gerent de Serveis Socials de Benestar Social de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona, Josep Muñoz; la directora de la Fundació Agrupació, Imma Playà; i el director general de la Fundació Pere Tarrés, Josep Oriol Pujol.

Font: Fundació Pere Tarrés

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

3 COMENTARIS

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content