
La IV Lliga AXA de Natació Paralímpica torna aquest 2025 amb un calendari de set proves que començarà a Barcelona el 15 i 16 de febrer i finalitzarà a Oviedo el 13 i 14 de desembre. Aquesta competició, creada el 2022, ofereix als esportistes amb discapacitat una oportunitat per millorar les seves marques i competir al llarg de tota la temporada.
El calendari oficial de la lliga inclou proves a Palma (22 i 23 de febrer), Castelló de la Plana (26 i 27 d’abril), Valladolid (10 i 11 de maig), Madrid (data per confirmar) i Cadis (22 i 23 de novembre).
Aquest any, la competició presenta dues novetats destacades: l’increment dels premis als guanyadors de cada etapa, que passen de 200 a 300 euros, i la incorporació d’un premi especial de 500 euros per als campions absoluts de la lliga.
Les proves estan organitzades per les federacions esportives espanyoles de persones amb discapacitat: cecs (FEDC), discapacitat física (FEDDF), discapacitat intel·lectual (FEDDI) i paràlisi cerebral i dany cerebral adquirit (FEDPC), amb la col·laboració de la Fundació AXA i el Comitè Paralímpic Espanyol (CPE).
Resum de la temporada 2024
La III Lliga AXA de Natació Paralímpica, celebrada el 2024, va comptar també amb set proves puntuables a diferents ciutats espanyoles. Toni Ponce i Marta Fernández van ser els guanyadors a Barcelona al febrer, mentre que Ponce i Nuria Marqués es van imposar a Palma. A Torrevella, a l’abril, els vencedors van ser Vicente Gil i Leyre Ortí, i al maig, a Valladolid, es van endur la victòria Alejandro Rojas i Marta Fernández.
A Madrid, al juliol, la competició va servir de preparació pels Jocs Paralímpics de París 2024, amb victòries per a Iván Salguero i Beatriz Lérida. A Cadis, al novembre, els guanyadors van ser Javier Labrador i María Candela, mentre que la darrera prova, a Oviedo al desembre, va coronar Ñigo Llopis i María Delgado.
Després de sumar les puntuacions de totes les proves, els guanyadors absoluts de la III Lliga AXA van ser María Candela, nedadora alacantina amb discapacitat física (classe S9), i Javier Labrador, esportista malagueny amb discapacitat intel·lectual (S14), procedent de l’Equip AXA de Promeses Paralímpiques.
Declaracions dels protagonistes
María Candela va mostrar la seva satisfacció per aquest reconeixement: “Tot l’esforç i sacrifici tenen la seva recompensa. Em sento molt orgullosa de succeir Nuria Marqués, una de les grans nedadores que tenim”. L’esportista compagina la natació amb els seus estudis d’infermeria.
Per la seva banda, Javier Labrador va expressar la seva il·lusió: “Competir amb els grans nedadors del panorama nacional és un repte. M’agradaria arribar als Jocs de Los Angeles 2028, i sé que l’entrenament és l’única manera”.
El director general de la Fundació AXA, Josep Alfonso, va afirmar que estan “satisfets amb aquest projecte pel que aporta a l’esport paralímpic”. Va destacar que “aquestes iniciatives ajuden a mantenir els nostres esportistes al primer nivell” i que els resultats “ja estan arribant”.
D’altra banda, Alberto Jofre, del CPE, va subratllar que “la Lliga AXA canvia la concepció de la societat sobre la discapacitat i ha provocat un augment de les audiències de l’esport paralímpic”. Segons Jofre, “el 63% de la població espanyola coneix l’esport paralímpic i el 40% el segueix activament”.
Finalment, Julián Rebollo, representant de les federacions espanyoles d’esports per a persones amb discapacitat, va posar en valor l’èxit de la competició: “La Lliga AXA té un gran grau d’acceptació i participació. Gràcies a AXA tenim un circuit d’alt nivell amb organitzadors cada cop més professionalitzats”.
Secció patrocinada per
