Diumenge, 28 novembre 2021
IniciLa Fundació Mutua de Propietarios reclama que els fons europeus es destinin...
Array

La Fundació Mutua de Propietarios reclama que els fons europeus es destinin a millorar l’accessibilitat dels habitatges

Dimecres van presentar un manifest al Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana, secundat per més de 60 entitats

FMDP manifest accessibilitat habitatges
Laura López Demarbre fent entrega del manifest a David Lucas Parrón // Foto: FMdeP

La Fundació Mutua de Propietarios ha lliurat aquesta setmana al Govern espanyol un manifest secundat per més de 60 entitats per impulsar l’accessibilitat universal als edificis d’habitatges.

El lliurament de l’escrit va tenir lloc dimecres a la seu del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana de Madrid, on la vicepresidenta de la Fundació Mutua de Propietarios va ser rebuda pel Secretari General d’Agenda Urbana i Habitatge, David Lucas Parrón.

diari-discapacitat-300x250e

El Manifest que la Fundació Mutua de Propietarios ha lliurat fa referència al ‘Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Economia espanyola’ presentat recentment pel Govern espanyol. Aquest pla guiarà l’execució de prop de 72.000 milions d’euros entre els anys 2021 i 2023 procedents de la Unió Europea, dels quals un 16% es destinaran a l’Agenda Urbana i Rural, la lluita contra la despoblació i el desenvolupament de l’agricultura, a través de projectes com la Implementació de l’Agenda Urbana espanyola: Pla de rehabilitació i regeneració urbana.

“En els pròxims anys, Europa preveu posar el focus a millorar l’eficiència energètica, fomentar les inversions verdes i digitals o la instal·lació de sistemes intel·ligents als edificis i infraestructures, però la rehabilitació vinculada a la millora de l’accessibilitat ha quedat en un segon pla”, explica Laura López Demarbre, vicepresidenta executiva de la Fundació Mutua de Propietarios.

Això ha provocat la reacció d’associacions vinculades a la mobilitat reduïda, la discapacitat, l’arquitectura i habitatge, l’enginyeria, l’administració de finques i la mediació entre d’altres, que s’han adherit al manifest de la Fundació Mutua de Propietarios. 

Actualment només un 0,6%1 dels edificis d’habitatges a Espanya són universalment accessibles i, per aquest motiu, un 22% de les persones amb mobilitat reduïda ha hagut de canviar d’habitatge. Així mateix, en condicions pre-covid 1,8 milions d’espanyols precisaven de l’ajuda de tercers per a sortir de les seves cases, i 100.000 persones no surten mai dels seus habitatges a causa de la falta d’accessibilitat dels seus edificis.

DRET A UN VELLESA DIGNA I UNA VIDA INDEPENDENT

A l’escrit que s’ha lliurat a la Secretaria d’Estat d’Habitatge, la Fundació Mutua de Propietarios també sol·licita al Govern espanyol que estudiï altres maneres d’incentivar l’accessibilitat universal per mitjà de deduccions fiscals o d’altres sistemes “que fomentin la realització d’obres d’accessibilitat per a millorar la qualitat de vida dels seus residents, i al seu entorn incrementant el ritme de renovació del parc d’habitatges garantint el dret a tenir una vellesa digna”. 

“En un país amb un enorme repte en la rehabilitació integral d’edificis, i amb un parc d’habitatges molt envellit, l’accessibilitat dels seus edificis és un element clau més enllà del medi ambient, que resol el dret fonamental de les persones amb mobilitat reduïda de poder entrar i sortir de les seves cases de manera independent”, destaca López Demarbre.

En aquest sentit, la inclusió de la millora de l’accessibilitat ajudaria a la nostra societat a preparar els seus edificis per a l’augment de l’esperança de vida dels seus residents on la falta d’accessibilitat dels edificis impacta directament a les persones amb mobilitat reduïda i limita la possibilitat de mantenir una vellesa digna a la seva pròpia casa.

“Per això, és necessari que les actuacions de rehabilitació integral de l’edifici es percebin com una millora real de la qualitat de vida, difícilment assolible sense eliminar barreres a la mobilitat als habitatges i edificis”, conclou la vicepresidenta executiva de la Fundació.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES