Dilluns, 13 gener 2025
IniciSALUT MENTALLa Fundació CPB Serveis Salut Mental confirma els avantatges d’incorporar una TeAM...

La Fundació CPB Serveis Salut Mental confirma els avantatges d’incorporar una TeAM en el procés assistencial

Ha presentat avui les primeres conclusions del projecte d’incorporació d’una Tècnica d’Acompanyament i Suport Mutu (TeAM)

foto equip team
Equip CPB SSM, Fundació Veus i TeAM // Foto: Fundació CPB Serveis Salut Mental

La Fundació CPB Serveis Salut Mental ha presentat avui les primeres conclusions del projecte TeAM, engegat ara fa un any juntament amb la Federació Veus i l’Associació Emilia per incorporar aquesta figura en el procés de recuperació de persones amb trastorn de salut mental vinculades a la Unitat Funcional d’Habitatge.

Persones amb problemàtica de salut mental s’incorporen a equips assistencials per contribuir a la recuperació d’altres persones en situacions similars, acompanyant-les i aportant la seva experiència viscuda. Per incorporar-se a l’equip, es realitza una formació reglada basada en models d’atenció comunitària i de recuperació que actualment imparteix l’Associació Emilia i la Universitat de Vic. La figura TeAM o ‘Suport entre Iguals’ o ‘peer to peer’, és reconeguda des de fa anys a altres països on ha passat a formar part d’alguns equips de salut mental.

La UFH, és un Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) especialitzat en processos de vida independent o autònoma, on l’eix de treball principal és millorar la funcionalitat de les persones ateses en el seu lloc de vida. La seva especialització s’adreça a afavorir que les persones es mantinguin vivint a la comunitat a Llars Residències de Salut Mental, a Llars amb Suport o al propi domicili amb Suport a Llar, i potenciar els processos cap a una vida més independent.

La Tècnica de Suport entre Iguals ja ha fet acompanyament individual a diverses persones usuàries, amb la intencionalitat de provocar que la persona acompanyada vegi la situació amb perspectiva, incentivant l’autoconeixement i validant la càrrega emocional del trastorn mental.

-PUBLICITAT-

-PUBLICITAT-

Tal i com explica Elma Álvarez, psicòloga Coordinadora de l’UFH, aquesta experiència innovadora ha estat molt positiva per a les persones ateses, afavorint-les per tenir un paper més actiu i de responsabilitat en el seu procés. “En les persones usuàries, la figura de suport entre iguals ha fet de mirall per poder-se conèixer i sentir-se més segurs per agafar les regnes de la seva vida. Suposa un inici de treball per reduir tant l’estigma com l’auto estigma. Les persones usuàries que han respost el qüestionari de valoració recomanarien el grup de suport i han valorat positivament que la tècnica de l’activitat sigui una persona amb diagnòstic de salut mental i una figura molt accessible”. Pel que fa a l’equip assistencial, ha afavorit obrir la mirada i millorar el funcionament al tenir una major comprensió del malestar més profund i veure la persona usuària des d’una altra perspectiva.

En vista dels impactes positius que la TeAM ha aportat a l’SRC, Tina Ureña, cap d’Àrea de Rehabilitació Psicosocial de la Fundació CPB SSM, apunta que “és primordial considerar la seva implementació en altres serveis. És hora de donar un pas endavant cap a un model d’assistència en salut mental que posi les persones en el centre i que reconegui la seva capacitat per dirigir el seu propi procés de recuperació. És el moment de donar suport a aquesta iniciativa innovadora i assegurar que totes les persones que necessiten assistència en salut mental rebin el millor suport i atenció possibles”.

La primera TeAM a la Fundació CPB SSM

La Tècnica d’Acompanyament i Suport Mutu d’aquesta experiència innovadora és la Christina, que ja forma part de l’equip laboral de la Fundació CPB SSM. Tal i com ella explica, “vaig sentir la necessitat de positivitzar tants anys de patiment i compartir les eines que més m’havien funcionat, algunes de les quals no eren tan accessibles. Quan em van explicar que existia aquesta formació, basada en el model de recuperació, vaig sentir que el meu enfocament vital i aquests estudis encaixaven molt bé. També, durant aquests anys de malestar, m’hagués agradat trobar algú amb qui poder compartir la incomprensió i la solitud que implicava el diagnòstic d’una malaltia mental. Dit això, fer les meves tasques d’acompanyament em resulten molt gratificants perquè em fan sentir útil. M’agrada escoltar, compartir, interactuar amb les persones usuàries, coneixent així diferents realitats i situacions. Això ho converteix en un procés molt enriquidor tant per mi com per a les persones usuàries, pel que m’han fet saber”.

En referència a la seva incorporació a l’equip laboral la Christina afirma que “a nivell personal, m’ha representat un canvi d’estil de vida, amb un horari fixe, unes obligacions marcades i aprendre a conciliar la feina amb la meva vida fora d’ella. El fet de compartir el plantejament que la persona usuària és el centre del seu propi procés de recuperació ha estat cabdal. M’ha ajudat perquè m’ha permès ser jo mateixa i expressar les coses com les penso”.

La incorporació de la figura del TeAM dins de la Fundació CPB Serveis Salut Mental forma part del compromís que des de fa anys té l’entitat per avançar i innovar en el model comunitari i de recuperació en salut mental, per promoure l’autocura, la corresponsabilitat, el protagonisme i l’autonomia de les persones amb trastorns de salut mental.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES