Dijous, 13 juny 2024
IniciDEPENDÈNCIAAcord unànim del Congrés per tramitar la llei ELA impulsada pel Partit...

Acord unànim del Congrés per tramitar la llei ELA impulsada pel Partit Popular

Amb 343 vots a favor, i sense cap vot en contra ni abstencions

el congrés aprova tramitar la llei ELA
Ester Muñoz de la Iglesia durant el seu parlament // Foto: Congrés

El Congrés dels Diputats ha acordat aquest dimarts amb 343 vots a favor, sense vots en contra ni abstencions, prendre en consideració de la proposició de llei presentada pel Partit Popular per garantir la “cura integral” dels pacients amb ELA, que necessiten, entre moltes altres coses, cures les 24 hores durant les fases avançades de la malaltia.

Segons va explicar Ester Muñoz de la Iglesia, del Partit Popular, en defensar la iniciativa, “cap societat ètica no pot oferir l’eutanàsia al pacient d’ELA en comptes d’un tractament digne”, ja que “hi ha malalts que demanen l’eutanàsia perquè no es poden pagar una vida digna amb ELA”, atès que les despeses a cura solen ascendir a uns 60.000 euros a l’any.

Els populars van recalcar que aquestes cures expertes les 24 hores que es contemplin a la nova Llei ELA són assumibles i “suposarien un cost per a l’Estat de 200 milions d’euros”.

Per part seva, el PSOE ha donat suport a la presa en consideració de la Llei ELA presentada pel PP, malgrat haver presentat el Grup Socialista aquest dimarts una Llei ELA pròpia, que amplia el suport a les cures dels malalts d’ELA a altres malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer, l’esclerosi múltiple, el Pàrkinson o la malaltia de Huntington.

PUBLICITAT

A més, els diputats socialistes esperen que les “millores” de la nova proposició es puguin incloure durant el procés de tramitació de la nova Llei ELA, que també comptarà amb les aportacions d’altres partits polítics.

“Blinda el desenvolupament del pla de residències per a l’ELA, assimila legalment la dependència i la discapacitat per simplificar els tràmits, que era una gran reivindicació, i també incorpora ajudes al transport per als desplaçaments als centres de referència entre les diferents comunitats autònomes o reconeix la figura de l’electrodependent”, va explicar la diputada del PSOE Carmen Martínez Ramírez en relació amb la proposició.

Martínez també va demanar perdó per les vegades que no s’ha donat “la talla” per donar resposta a les demandes dels malalts d’ELA, després de les 49 vegades que es va prorrogar el termini de presentació d’esmenes a la proposició anterior, que va acabar decaient a causa de la convocatòria electoral el passat 23 de juliol.

PUBLICITAT

A més, la portaveu de Vox, Rocío de Meer, ha advocat per “ampliar les millores” a les situacions similars a persones que pateixen una malaltia rara “com aquells nens que pateixen la distròfia muscular de Duchenne, que és coneguda com l’ELA dels nens , i que està exclosa d’aquesta Llei”.

El PNB va anunciar que encara que la proposició del PP no és l’única presentada, votaria “a favor” perquè se’n surti. “En algunes comunitats autònomes ja s’estan desenvolupant protocols. Aquests també han d’abastar altres malalties neurodegeneratives, sense perdre de vista les necessitats plantejades per l’esclerosi lateral amiotròfica, que provoca una situació de dependència i deteriorament en un curt espai de temps”.

PUBLICITAT

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content