Diumenge, 24 setembre 2023
IniciDIA DE LES PERSONES AMB DISCAPACITATLa FCSD celebra el centenari del naixement de Ramon Trias Fargas i...

La FCSD celebra el centenari del naixement de Ramon Trias Fargas i el 40è aniversari de la Llei Lismi

El conseller Carles Campuzano visita la seva seu i participa en un tertúlia inclusiva en el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

carles campuzano fcsd homenatge ramon trias fargas
El conseller Campuzano durant la tertúlia inclusiva // Foto: FCSD

El passat 3 de desembre la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) va celebrar d’una forma ben especial el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, ja que aquest any coincidia amb el centenari del naixement de Ramon Trias Fargas, un dels impulsors de la llei Lismi, que enguany celebra el 40è aniversari.

ICF23_Baner Financament-300x600

Per aquest motiu es va convidar al conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, que va participar en una taula rodona amb periodistes d’Èxit21 (revista digital de la FCSD) i membres de l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta (ADHMT), on es va parlar de periodisme inclusiu, dels drets humans i de la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat.

Durant aquesta tertúlia, Campuzano va explicar que “en les pròximes setmanes tindrem previst aprovar noves lleis, proposicions de lleis i ajudes econòmiques per tirar endavant tots els projectes que us heu proposat fer. Perquè sigui una realitat, des de la Generalitat ajudarem a fer possible tots els propòsits, objectius i reptes que tingueu. Des de la Generalitat ho podem fer realitat, esperem aprovar d’aquí uns quants mesos totes aquestes mesures per conscienciar a la societat i fer així un món més just”.

katy trias i carles campuzano amb ramon trias fargas de fons
Katy Trias amb el conseller Campuzano amb una imatge de Ramon Trias Fargas de fons // Foto: FCSD

El conseller, que també va veure una exposició de quadres realitzats per alumnes del curs de pintura a l’Espai d’Art de la seu de la FCSD, va contestar a les preguntes dels membres d’Èxit21 i l’Assemblea de DHMT, dos espais de participació de la Fundació Catalana Síndrome de Down, especialment creats i gestionats per persones en situació de discapacitat intel·lectual.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Una tertúlia inclusiva

Així, per obrir la tertúlia, l’autora i redactora d’Èxit21, Bea Ruiz, va explicar al conseller en què consistia aquest projecte de comunicació i va demanar una entrevista al conseller.

Després, Noelia Arias, membre de l’Assemblea de DHMT, va llegir l’Article 10 de la Convenció dels Drets de les persones en situació de Discapacitat: el Dret a la vida, i li va al conseller “¿Qué podemos hacer para poder vivir y disfrutar más la vida con los amigos y amigas?”

Per part seva, Eva Casalprim, Vicepresidenta de l’Assemblea de DHMT, va parlar de l’article 30 de la Convenció, sobre el Dret a l’oci, la cultura i l’esport. També va preguntar al conseller “¿Qué cosas va a hacer para la cultura y deporte inclusivos?”.

Posteriorment Jordi Illa, redactor d’Èxit21 i membre de l’Assemblea de DHMT, va parlar de l’article 24 de la Convenció sobre l’Educació Inclusiva, i va aprofitar la seva intervenció per preguntar-li a al conseller Campuzano “Com té previst fer complir el dret de l’Educació Inclusiva i si creia que podia ser bon professor”.

A continuació, Gerard Ruiz, redactor a Èxit21 i membre de l’Assemblea de DHMT, va parlar de l’article 21 de la llibertat d’expressió. La seva pregunta al conseller va ser: “Què es pot fer perquè les persones en situació de discapacitat intel·lectual puguem fer sentir la nostra veu?”

En el seu torn, Andy Trias, autor de llibre Ignorant la SD, membre de l’Assemblea de DHMT, redactor d’Èxit21, que va parlar de l’Article 8 de la Convenció sobre la presa de consciència i l’article 19 sobre el dret a la Vida Independent. 

Trias, fill de l’homenatjat Ramon Trias Fargas, va comentar que els preus dels pisos han de ser més accessibles i que s’han de posar més diners per les hores de suport a la llar. En aquest sentit, va preguntar al conseller “Com pensa ajudar econòmicament a la nostra vida independent?” i  “Com pensa donar suport econòmic als espais de participació de les entitats, com l’Assemblea de DHMT i Exit21?”

Per últim, Montserrat Vilarrasa, presidenta de l’Assemblea de DHMT, redactora d’Èxit21 i vocal a l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), va parlar del Dret a participar en la vida política i pública. Va explicar la seva trajectòria a l’IMPD i l’ONU. També va aprofitar l’ocasió per preguntar-li a Carles Campuzano “Què es pot fer perquè hi hagi més dones en situació de discapacitat en la política? i Quin plans teniu per a garantir l’Assistència cognitiva?”

El conseller va respondre a totes i cada una de les preguntes animant-los a seguir fent la feina des d’Èxit21 i l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta. També els va desitjar un gran futur com a periodistes inclusius i activistes pels Drets Humans de les persones en situació de discapacitat. 

Autors: Andreu Trias / Gerard Ruiz

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content