Dimecres, 24 abril 2024
spot_img
IniciDEPENDÈNCIALa Diputació presenta una eina perquè els ajuntaments calculin els costos del...

La Diputació presenta una eina perquè els ajuntaments calculin els costos del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD)

El SAD és un dels serveis de competència local més importants

reunió professionals municipals serveis socials costos sad
Reunió dels professionals municipals de serveis socials // Foto: Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona va presentar ahir una ‘calculadora’ dels costos del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) en el marc d’una reunió que va aplegar prop d’un centenar de professionals municipals de serveis socials de la província de Barcelona que es va celebrar a l’Auditori del Pati Manning.

La trobada era una nova sessió dels Espais d’innovació en la prestació dels serveis socials d’atenció domiciliària (SAD), que van ser creats el 2022 com a recurs de la corporació per compartir coneixement i experiències d’interès amb l’objectiu d’impulsar la millora de la qualitat i la innovació en aquest àmbit.

L’eina presentada ha de servir per donar suport als ajuntaments en el procés de realització de l’estudi de costos. També compta amb una guia on s’expliquen els conceptes teòrics i tècnics necessaris per omplir la calculadora. Amb aquesta eina pionera, els ens locals podran introduir les dades de tots els elements que afecten en la determinació del cost del seu servei i que aquestes es traslladen automàticament al cost per hora de la prestació.

A banda de la nova eina per contribuir a la planificació econòmica del servei, la Diputació de Barcelona ofereix suport i assessorament als municipis que desitgessin implementar millores o innovacions en els serveis socials bàsics. Aquest recurs d’acompanyament s’inscriu en la iniciativa d’Accions de millora contínua als serveis socials bàsics, que busca promoure la innovació i l’eficàcia en la prestació dels serveis socials essencials a les comunitats locals.

El SAD és un dels serveis de competència local més importants, tant pel seu impacte social com pel pes que té en els pressupostos de les entitats locals. Els serveis socials bàsics dediquen el 32,5% del seu pressupost al finançament del servei d’atenció domiciliària, i la despesa continua creixent, arribant a 26,1 euros per habitant l’any 2022 (2,3 euros més que l’any anterior), segons les dades del darrer Cercle de Comparació Intermunicipal de serveis socials. Segons la coordinadora de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona, Estrella Arguelles, “l’atenció a les cures en el domicili és avui un dels majors reptes per a la sostenibilitat social i tenim molts elements que ens alerten d’una imminent crisi de les cures”.

Per a Arguelles, “el creixement d’aquest servei és una necessitat i un repte que està ja a les portes dels serveis socials bàsics i que posa en qüestió la sostenibilitat del finançament. Caldrà un creixement en cobertura perquè el sobre envelliment és una característica de les nostres societats presents i futures i ens troben també davant d’un imminent creixement de la intensitat de la demanda”.

Durant la sessió, es van posar en comú diferents experiències en matèria de copagament del servei, tenint en compte que no tots els ajuntaments apliquen una taxa o preu públic, i, quan ho fan, els criteris per a l’establiment de la participació econòmica de les persones usuàries poden ser diferents.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content