L’entitat Prodiscapacitats Fundació Privada Terrassenca (Prodis) ha recuperat la gestió del servei de préstec gratuït de la vaixella municipal, format per 500 peces i més de 5.000 gots de plàstic reutilitzables. Aquest servei està destinat a l’organització d’actes col·lectius per a particulars, entitats i associacions.
El procés de sol·licitud es realitza a través de la seu electrònica municipal, on es dóna conformitat segons la demanda i la disponibilitat del material, així com la data sol·licitada. Posteriorment, s’informa els sol·licitants sobre el procediment de recollida i les condicions de retorn, com ara l’obligació de retornar la vaixella neta i en bon estat. En cas de pèrdua o trencament, l’usuari ha d’abonar el cost corresponent.
Un dels objectius principals d’aquest servei és conscienciar la ciutadania sobre la importància de reduir l’ús de materials d’un sol ús. Aquesta opció ofereix una alternativa econòmica i sostenible per a les celebracions populars, com arrossades, calçotades o festes, ja que evita la necessitat de comprar plats i gots de plàstic, paper o cartó. A més, contribueix a millorar la neteja dels espais de celebració. La vaixella municipal reutilitzable inclou una varietat de peces com plats, gots, coberts, copes i safates, destinades a un màxim de 500 comensals. També s’inclouen gots de plàstic reutilitzable de diferents capacitats.
El servei de lloguer gratuït de la vaixella reutilitzable municipal va ser iniciat l’any 2007 amb l’objectiu de reduir els residus generats en les celebracions populars. Des de llavors, s’ha cedit de manera gratuïta a diverses entitats veïnals, culturals, esportives i escolars, una mitjana de 50 vegades cada any. Aquesta iniciativa s’ha reactivat amb el nou contracte amb Prodis, en el marc de la campanya “Fem-ho bé”, que promou la conscienciació sobre la prevenció i la minimització dels residus.
L’Ajuntament també ha llançat la campanya informativa “Per festa major, fem-ho millor!”, que ofereix consells per reduir els residus i fer que els esdeveniments ciutadans siguin més sostenibles. S’ha elaborat material divulgatiu, com tríptics i cartells, que es proporciona a les entitats organitzadores de les festes majors de barris i associacions veïnals. Aquestes iniciatives s’emmarquen dins el programa d’actuació del Pla de Prevenció i de Gestió dels Residus Municipals 2018-2030, que busca reduir els productes d’un sol ús i respon a l’adhesió de Terrassa a la Declaració del Plàstic d’Oslo, comprometent-se a aplicar mesures per minimitzar l’impacte dels plàstics en el medi ambient.