Dissabte, 26 novembre 2022
Dissabte, 26 novembre 2022
IniciDiscapacitatLa Diputació de Barcelona se suma al Dia Mundial del Braille recordant...

La Diputació de Barcelona se suma al Dia Mundial del Braille recordant el suport que dona a les persones amb discapacitat visual

A través del programa La Mirada Tàctil, la Xarxa de Biblioteques Municipals i la Xarxa de Parcs Naturals

itinerari accessible parc braille
Itinerari sensorial accessible al Parc del Garraf // Foto: Diba

La Diputació de Barcelona se suma a la commemoració del Dia Mundial del Braille, que se celebra aquest dimarts 4 de gener, recordant que ofereix el programa La Mirada Tàctil, que acosta els museus a persones amb dificultats visuals, ceguesa o mobilitat reduïda; treballa en diferents recursos de suport a l’accessibilitat a les biblioteques a través de la Xarxa de Biblioteques Municipals; i disposa d’itineraris senyalitzats accessibles per a persones amb deficiència visual a la Xarxa de Parcs Naturals.

La Mirada Tàctil

Des de l’any 2007, l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona desenvolupa diferents accions per garantir l’accessibilitat dels museus i el patrimoni a tots els usuaris, inclosos els col·lectius que pateixen algun tipus de discapacitat sensorial, física o cognitiva.

Banner 300x250px EnBucle3

La Mirada Tàctil és un projecte de la Diputació que a través de diferents mòduls d’interpretació tàctil pretén acostar els museus a col·lectius amb dificultats visuals, ceguesa o mobilitat reduïda. S’hi han incorporat vídeos amb intèrprets en llengua de signes, subtitulats i amb locució, guions amb Braille i làmines tàctils de suport per facilitar la intel·ligibilitat dels elements exposats.

Lectures per a tothom

La Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona treballa també per millorar l’accés a la informació de totes les persones amb discapacitat i amb aquest objectiu s’ofereixen diferents recursos de suport a l’accessibilitat a les biblioteques i posar lectures a l’abast de tothom. Així mateix, diverses biblioteques disposen de materials i programaris d’equips informàtics adequats perquè persones amb dificultats de visió puguin utilitzar els recursos de la biblioteca: audiollibres, llibres en Braille, lupa televisió, escàners i lupes de mà o programaris informàtics a ordinadors del servei d’Internet i + de les biblioteques que llegeixen la pantalla.

El servei de préstec gratuït de llibres electrònics, eBiblio Catalunya, també ha incrementat la col·lecció d’audiollibres, en especial, les lectures obligatòries de batxillerat. Actualment, el catàleg d’audiollibres, en català i castellà, disposa de més de 430 títols.

Itineraris accessibles a la Xarxa de Parcs Naturals

A la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, alguns parcs disposen d’itineraris senyalitzats accessibles per a persones amb mobilitat reduïda o amb deficiència visual que faciliten la visita autònoma per part de l’usuari.

Dins d’aquests itineraris adaptats també s’han elaborat dossiers adaptats de rutes de flora i fauna. Es tracta d’una versió integrada en tinta, relleu i Braille d’alguns dels itineraris adaptats. El conformen un dossier enquadernat en espiral imprès en color sobre làmines de vinil de gran durabilitat, amb macrocaràcters i Braille perforat sobreimprès. S’inclouen dibuixos tàctils i en color d’alguns elements de la flora i la fauna destacats de l’itinerari. Aquests dossiers es poden demanar en préstec d’un dia als centres d’informació d’on arrenquen els itineraris.

S’han editat dossiers de cinc itineraris: Itinerari botànic de la Pleta. Centre d’Informació La Pleta (Parc del Garraf). La font de la Portella, Casa Nova de l’Obac (Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac). La font del Frare, Centre d’Informació Can Casades (Parc Natural del Montseny). Les alzines de Can Portell, Centre d’Informació d’Hortsavinyà (Parc del Montnegre-Corredor) i Can Mateu, Escola de Natura de Sau (Espai Natural de les Guilleries-Savassona).

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content