Divendres, 13 juny 2025
IniciSALUT MENTALLa Diputació de Barcelona detalla el nou Pla Estratègic de Salut Mental...

La Diputació de Barcelona detalla el nou Pla Estratègic de Salut Mental 2024-2027 a les entitats de Salut Mental Catalunya

Pilar Solanes presenta a les entitats de Salut Mental Catalunya els objectius, eixos i accions d'un pla innovador, integral i comunitari, amb un focus en la prevenció, detecció, garantia de drets i governança col·laborativa per al benestar emocional

La Diputació de Barcelona detalla el nou Pla Estratègic de Salut Mental 2024-2027 a les entitats de Salut Mental Catalunya
Portada del Pla Estratègic de Salut Mental 2024-2027 // Foto: Salut Mental Catalunya

Les entitats federades de Salut Mental Catalunya han participat aquesta setmana en una sessió informativa crucial sobre el Pla Estratègic de Salut Mental 2024–2027. La sessió, a càrrec de Pilar Solanes Salse, comissionada del Pla per part de la Diputació de Barcelona, va servir per aprofundir en els objectius principals, les línies estratègiques i les oportunitats de col·laboració i suport als ens locals.

El Pla s’ha elaborat en un context on la salut mental s’ha convertit en una prioritat pública inqüestionable, especialment arran de l’impacte de la pandèmia. Amb una visió integral, comunitària i basada en els drets, el document pretén promoure el benestar emocional, reforçar l’acompanyament a les persones amb trastorns mentals i oferir eines i suport als municipis i entitats locals.

Un Pla construït de manera col·laborativa i amb quatre eixos estratègics

El procés d’elaboració d’aquest ambiciós pla s’ha dut a terme a partir de la coproducció amb diferents àrees de la Diputació de Barcelona, ajuntaments, entitats, organitzacions de salut mental i col·lectius en primera persona. Aquesta construcció conjunta busca garantir un enfocament arrelat al territori i centrat en les necessitats reals de la ciutadania.

El Pla es desenvolupa a partir de quatre eixos estratègics clau:

  • Prevenció i promoció del benestar emocional: Inclou 26 accions orientades a fomentar la salut mental a escala comunitària.
  • Detecció precoç i acompanyament comunitari: Proposa apropar l’atenció, enfortir el suport familiar i formar professionals, amb un total de 13 accions.
  • Garantia de drets: Treballa per afavorir l’accés a la feina, l’educació, l’habitatge i la cultura, lluitant activament contra l’estigma.
  • Organització i governança: Busca millorar la coordinació entre actors, establir circuits de col·laboració i espais compartits.

Accions destacades i calendari d’implementació

Entre les accions més destacades que preveu el Pla, hi trobem serveis d’atenció per a joves en espais comunitaris, suport a la integració laboral (a través de les OTL o Oficines Tècniques Laborals), activitats de sensibilització com el programa Emociutats, tallers de prevenció de la pressió estètica i la promoció de coordinadores de benestar als centres educatius.

El calendari d’implementació del Pla va preveure que durant 2024 es definissin les accions pilot i la xarxa local. Entre 2025 i 2027, es desplegaran nous serveis i recursos de manera progressiva. El sistema de governança col·laborativa es basarà en comissions i xarxes locals amb la implicació activa dels ajuntaments, entitats i altres agents del territori, assegurant una participació àmplia i diversa.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.