
La presència de treballadors amb discapacitat a les empreses continua sent, avui dia, un repte pendent. Encara no hi ha prou consciència social i empresarial sobre els incentius i el seu potencial laboral, i persisteixen falses creences i prejudicis sobre les seves capacitats, productivitat i participació en l’empresa, entre d’altres. També hi ha dubtes sobre l’acceptació que tindran entre companys, col·laboradors i clients; unes creences totalment desmentides en el moment en què se’ls ha donat l’oportunitat.
Per això, i malgrat que la Llei General de la Discapacitat obliga les empreses de més de 50 treballadors a tenir un 2% de persones amb discapacitat a la seva plantilla, segueixen sent necessaris els incentius per avançar en aquest camp i reduir els elevats percentatges d’incompliment actuals.
Bonificacions i subvencions
Un dels incentius clau consisteix en bonificacions a les quotes de la Seguretat Social a l’hora de formalitzar contractes indefinits. Aquestes bonificacions varien en funció del grau de discapacitat del treballador, l’edat (són superiors per als majors de 45 anys) i el gènere (també superiors en el cas de les dones). També es preveuen bonificacions per als contractes temporals de foment de l’ocupació d’aquest col·lectiu.
Altres incentius inclouen subvencions diverses: ja sigui a la contractació indefinida, amb ajuts que poden variar segons la comunitat autònoma, o les destinades a l’adaptació del lloc de treball. Aquestes darreres busquen l’eliminació de barreres o la dotació de mitjans de protecció personal. També s’ofereixen ajuts per a la creació i el manteniment de llocs de feina, especialment en els Centres Especials de Treball (CET).
A més, és important tenir presents les deduccions fiscals en l’Impost de Societats per cada treballador amb discapacitat contractat de forma indefinida que suposi un increment de la plantilla mitjana. Les deduccions seran diferents en funció del grau de discapacitat.
Mesures alternatives
D’altra banda, si malgrat tots els ajuts i incentius una empresa demostra que no pot comptar amb treballadors amb discapacitat al seu equip, pot recórrer a les conegudes com a Mesures alternatives al compliment de la quota de reserva (el 2% de la plantilla).
Aquestes mesures alternatives inclouen:
- Signar contractes mercantils o civils amb Centres Especials de Treball o amb treballadors autònoms amb discapacitat per al subministrament de béns o la prestació de serveis.
- Realitzar donacions i accions de patrocini a fundacions o associacions per a persones amb discapacitat.
- Crear enclavaments laborals.
És crucial tenir en compte que les quanties i els requisits específics de cada ajut i subvenció poden variar al llarg dels anys. Per això, cal consultar sempre la normativa actualitzada del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) i de les comunitats autònomes, ja que moltes d’aquestes ajudes són gestionades a nivell autonòmic.
Contractació pública
A tots els beneficis abans esmentats, podem afegir com a “incentiu” addicional que cada cop més administracions inclouen “clàusules socials” en els seus plecs de condicions de licitacions, excloent les empreses que incompleixin la normativa d’ocupació de persones amb discapacitat. Tot això sense oblidar els beneficis socials intrínsecs: la riquesa que aporta la diversitat a l’organització, la millora de la cohesió dels equips i els avenços en els Objectius de Desenvolupament Sostenible, en concret l’objectiu 8 relatiu a “treball decent i creixement econòmic”.
Si la vostra empresa és socialment responsable, vol complir amb la llei i contractar talent de persones amb discapacitat, conèixer els incentius o aplicar mesures alternatives i no sap com fer-ho, pot adreçar-se a la Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya. Podeu contactar-hi escrivint a lafederacio@lafederacio.cat o trucant al telèfon 93 313 48 95.
Secció patrocinada per
