Segons un estudi fet públic aquest dilluns per la Fundación Adecco i CHM Obras e Infraestructuras, la contractació de persones amb discapacitat va caure un 33,2% a Catalunya en 2020, una xifra que suposa el major descens de la dècada.
La principal causa d’aquest sensible descens ha estat el fre que han patit sectors com l’hostaleria i el turisme a causa de la pandèmia. En concret es van contractar durant l’any passat 10.141 persones amb discapacitat, lluny de les 15.183 de 2019.
A més, les persones amb discapacitat va ser un col·lectiu especialment afectat pels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), amb un 37% dels treballadors, davant al 3,1% de la població general.
L’informe, basat en una enquesta realitzada a 600 persones, posa de manifest altres dades que posen de relleu la difícil situació en què es troba aquest col·lectiu. Així, el 70,1% dels enquestats opina que la inclusió social i laboral s’estancarà pel distanciament social i la crisi econòmica.
Per contra, el 56% dels enquestats apunta que el teletreball facilitarà la inclusió de les persones amb discapacitat en el mercat laboral, encara que el percentatge variarà molt entre les persones amb mobilitat reduïda (81%), amb discapacitat sensorial (55%) i amb discapacitat psíquica o intel·lectual (36%).
En aquest sentit, el director general de la Fundación Adecco, Francisco Mesonero, ha indicat que “les discapacitats de tipus intel·lectual són les més estigmatitzades i per això l’aposta pel contacte presencial hagi estat, tradicionalment, el medi per impulsar l’empatia i trencar prejudicis i estereotips”.
Segons dades del mateix estudi, abans de la pandèmia, el 34,5% de les persones amb discapacitat eren població activa, mentre que l’atur era del 25% (tancament del 2019) i la taxa d’ocupació era inferior al 26%.
Secció patrocinada per