Dimecres, 22 març 2023
Dimecres, 22 març 2023
IniciLa bretxa digital està generant desigualtats i exlusió social entre els col·lectius...
Array

La bretxa digital està generant desigualtats i exlusió social entre els col·lectius més vulnerables

M4social presenta l’estudi ‘La bretxa digital en les persones ateses per les entitats socials’

bretxa digital accessibilidad web persones discapacitat
L’accessibiilitat de les TIC són imprescindibles // Foto: Arxiu

m4social, el projecte d’innovació digital en l’àmbit social de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, ha presentat avui l’estudi ‘La bretxa digital en les persones ateses per les entitats socials’, que pretén reflexionar i reflectir sobre com la revolució digital està generant desigualtats i exclusió social entre les persones més vulnerables.

anunci guies d'arrel

L’estudi, elaborat per la Fundació Ferrer i Guàrdia, s’ha focalitzat en uns col·lectius molt específics: persones amb discapacitat física; infància, adolescència i joves; persones en situació de pobresa i persones amb problemes de salut mental i drogodependències.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Un dels aspectes en que s’ha focalitzat l’estudi és l’accessibilitat de les noves tecnologies de l’informació i la comunicació (TIC), que tenen un impacte molt important en les desigualtats en l’adaptació de la tecnologia a les diferents capacitats motrius i cognitives de les persones (accessibilitat) així com l’adaptació d’aquesta a les necessitats de l’usuari/a (usabilitat).

Així en el col·lectiu de les persones amb discapacitat, la bretxa digital no és tant en l’accés (més del 90% de les persones enquestades amb una discapacitat física té accés a un telèfon mòbil amb internet i un 80% té accés a un ordinador) ni en l’accés a internet (90% pot accedir-hi) sinó en la usabilitat i accessibilitat (més del 15% assegura que els dispositius TIC que utilitza habitualment no s’adapten a les seves necessitats i gairebé el 40% assegura que hi ha funcionalitats de l’ordinador o smartphone a les quals no pot accedir perquè el dispositiu no s’adapta.

La bretxa digital té un especial impacte sobre les persones amb discapacitat tenint en compte que aquesta tecnologia podria incrementar la seva autonomia i perquè també es tradueix en menys oportunitats d’ús i aprofitament de les TIC.

En aquest sentit l’estudi conclou que no hi ha inclusió digital quan tothom pot accedir o utilitzar les TIC, sinó quan tothom té les mateixes oportunitats per treure profit de les TIC.

El treball també trasllada el concepte de bretxa digital a les entitats socials del Tercer Sector, per conèixer el nivell de digitalització de les entitats socials.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content