Dimarts, 22 abril 2025
IniciDRETS i JUSTÍCIALa consellera de Justícia visita Support-Girona per conèixer com treballa la nova...

La consellera de Justícia visita Support-Girona per conèixer com treballa la nova capacitat jurídica de les persones amb discapacitat

L’entitat trasllada a Lourdes Ciuró els reptes de la reforma legislativa sis mesos després de la seva aprovació

visita consellera justícia lourdes ciuró support-girona
Taula de treball amb la presència de la consellera Ciuró // Foto: Support-Girona

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha visitat aquest matí Support-Girona per conèixer de primera mà l’entitat la pràctica que duu a terme l’entitat en el marc de l’adaptació a la reforma legislativa, estatal i catalana, en matèria de capacitat jurídica. Durant la visita, l’equip directiu de Support-Girona ha tingut l’ocasió de traslladar a la titular de Justícia els reptes de la reforma després de sis mesos de la seva aprovació, posant com a primer deure la necessitat d’un canvi de mentalitat de tots els agents implicats en el suport a les persones amb discapacitat.

Support-Girona, que acompanya a més de mil persones en l’actualitat, fa més de set anys que va iniciar la seva pràctica sota la nova mirada de drets humans dictada per la Convenció Internacional i al 2015 va assumir el primer suport per la via de l’assistència. L’objectiu que es va marcar ja en aquell moment va ser el d’oferir a les persones que atenia el suport a la presa i gestió de les seves decisions per ajudar-les a la seva inclusió social i vida independent en el sí de la comunitat.

L’experiència de Support-Girona constata, entre d’altres, la necessitat d’impulsar canvis profunds en els sistemes dels serveis sanitaris i socials de manera que aquests esdevinguin “menys rígids i més adaptats” a les necessitats individuals i reals de les persones a les quals es dirigeixen. S’hi suma, d’altra banda, un canvi en les regles del joc. Si abans de la reforma, els diferents actors podien actuar sota el concepte d ́”interès superior”, ara els cal posar en pràctica “la millor

interpretació de la voluntat i preferències” de la persona; aquest traspàs exigeix formació als professionals i directius de les organitzacions sanitàries, socials i de justícia. En opinió del director de Support-Girona, Josep Maria Solé, la palanca de canvi també ha de venir de la pròpia societat, que encara manté actituds “paternalistes” vers les persones amb discapacitat. Així mateix, el director subratlla alguns dels condicionants que frenen la transformació que propugna la llei i que tenen a veure amb la dificultat d’accés al treball, a l’habitatge i als recursos econòmics que permetin a moltes persones amb discapacitat sortir-se’n d’una situació de pobresa. De total de les persones acompanyades per Support-Girona, un 33% es troba en situació de pobresa i un 40% en el llindar.

De total de les persones acompanyades per Support-Girona, un 46% són persones amb una discapacitat psicosocial (terminologia utilitzada per Nacions Unides per vincular les persones amb problemes de salut mental en el nou marc de drets humans), un 29% tenen una discapacitat intel·lectual i un 14% un deteriorament cognitiu. L’11% restant respon a perfils diversos. Al 2021, l’entitat ha donat suport a 85 persones en situació d’alta complexitat (el 9% de les persones acompanyades).

Avui dia, el 55% de les persones a qui es dona suport ja resideix a la comunitat. El 45% restant viu en un dispositiu de tipus residencial.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.