Dilluns, 22 abril 2024
spot_img
IniciENTITATSLa Confederació rebutja l’increment de tarifes i reclama una equiparació salarial justa...

La Confederació rebutja l’increment de tarifes i reclama una equiparació salarial justa per al tercer sector social

Denuncia que l’augment del 5% per als serveis socials previstos als pressupostos 2024 condemnen el sector d’atenció a les persones

incerment de tarifes tercer sector social
Les persones amb discapacitat necessiten recursos i serveis socials // Foto: ASPID

La Confederació, com a representant del tercer sector social, ha expressat el seu rebuig a l’augment de les tarifes del 5% per als serveis socials previstos en els pressupostos del 2024. Per a l’entitat, aquest increment condemna el sector d’atenció a les persones a un infrafinançament crònic, que ja perdura durant 15 anys consecutius. 

Des de la Confederació lamenten que malgrat ser part integrant de l’estat del benestar, el tercer sector social sempre ha estat relegat en comparació amb els altres dos pilars, Salut i Educació, així com ho han estat les seves 103.100 treballadores. Tot i contribuir amb un 1,4% del PIB del país, innovant i aportant solucions on l’administració pública no arriba, el tercer sector social català es veu marginat per una falta crònica de finançament.

També expliquen que l’infrafinançament del tercer sector social no és una qüestió nova; des del 2022, ha hagut de suportar un increment descontrolat de l’IPC i dels costos energètics i alimentaris, que han suposat un sobrecost total de 281,5M € i han provocat que una de cada quatre entitats tanqués amb números negatius. Aquesta situació és insostenible i requereix una resposta immediata per part de les autoritats. El finançament dels serveis socials és una responsabilitat pública, i és imperatiu que l’administració doti aquests serveis del pressupost necessari per garantir la seva qualitat, sostenibilitat i millora de les condicions laborals dels professionals, tenint en compte l’impacte del creixement de l’IPC en l’actualització dels preus dels serveis.

La Confederació insisteix en la necessitat d’augmentar les tarifes dels serveis socials per assegurar una equiparació salarial justa amb els treballadors de la funció pública. Tot i haver pactat una millora salarial del 13% mitjà pel Conveni col·lectiu d’Acció Social, les diferències salarials amb la funció pública segueixen sent notables, amb una mitjana del 32% menys per a les treballadores del tercer sector social. Aquesta discriminació no només és injusta, sinó que també dificulta la retenció i l’atractiu de professionals qualificats en el sector.

Per la Confederació la demanda de “igual feina, igual salari” és fonamental per garantir la igualtat i la justícia laboral en el tercer sector social. És necessari accelerar els mitjans econòmics per arribar a l’equiparació salarial amb la funció pública, amb una temporalització clara i compromesa. La revisió de la Cartera de Serveis Socials també és una prioritat per adaptar-la a les necessitats dels usuaris i als nous models d’intervenció.

Per tot això, la Confederació insta al Govern de la Generalitat i als partits polítics signants dels pressupostos 2024 a prendre les següents mesures urgents: accelerar i garantir els mitjans econòmics per assolir l’equiparació salarial amb la funció pública, continuar treballant en l’estudi de costos per al Sistema de Serveis Socials propi de Catalunya, i actualitzar la Cartera de Serveis Socials per adaptar-la a les necessitats dels usuaris i als nous models d’intervenció. Per a l’entitat és imprescindible que es prenguin aquestes accions de manera immediata per garantir la sostenibilitat i la qualitat dels serveis socials a Catalunya.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content