Dilluns, 24 juny 2024
IniciDESTACADESLa Confederació demana un pla de finançament a llarg termini per garantir...

La Confederació demana un pla de finançament a llarg termini per garantir la viabilitat del Tercer Sector

Reclama el pagament immediat dels 256M€ de factures pendents i subvencions executades i justificades

finançament serveis socials atenció persones
El nou pla ha de garantir els serveis d’atenció a les persones // Foto: ASPID

La Confederació ha tornat a reclamar un pla de finançament i sostenibilitat a llarg termini per assegurar la viabilitat del Tercer Sector Social a Catalunya, i situar-lo com a pilar fonamental de l’Estat del benestar, a nivell de salut i educació.

Si bé és cert que el Govern ha desplegat algunes accions que donen resposta a les reivindicacions de finançament que l’entitat ja va fer el passat mes d’abril, quan va presentar un Pla de 12 mesures urgents per la reactivació econòmica del Tercer Sector Social de Catalunya davant de la crisi sanitària social i econòmica de la Covid-19, la Confederació considera que encara són insuficients.

Un exemple clar en aquest sentit, és l’increment de finançament de mòduls i tarifes de la cartera de serveis socials que va publicar la setmana passada el Govern mitjançant el Decret 39/2020. La Confederació reclamava un increment lineal del 9% del conjunt de serveis per l’any 2020, un increment que havia de permetre revertir el greuge històric de finançament que ha patit el sector i poder assegurar la qualitat de l’atenció, la sostenibilitat dels serveis i la millora de les condicions laborals de les professionals.

Però les millores de finançament establertes no assoleixen les demandes del sector perquè de mitja, i des d’una visió transversal, l’increment es queda al voltant del 3%.

En paraules de Joan Segarra “Reconeixem el gest i l’esforç del Govern, però aquests increments no resolen la situació d’infrafinançament del sector ni són aplicables al conjunt de serveis que gestionen les entitats socials del país. Com a Confederació ens pertoca seguir reclamant millores que suposin un salt qualitatiu endavant i posar ja la mirada cap al 2021 i anys posteriors, doncs la incertesa és absoluta”.

En aquest sentit, l’entitat apel·la a impulsar un pla de finançament i sostenibilitat pluriennal, a llarg termini. Aquest pla passa necessàriament per desplegar urgentment les accions de suport i enfortiment de l’Acord per una Catalunya Social signat amb el Govern el passat 31 de juliol i, també, per disposar d’un Govern plenament efectiu amb capacitat de gestionar i desplegar polítiques públiques que donin resposta a les necessitats del sector i de les persones.

PUBLICITAT

L’impacte de la crisi i la falta de finançament

La Confederació ha realitzat un estudi a través d’una enquesta dirigida al Tercer Sector Social, on es posa de manifest la situació crítica per la que travessa el sector.

Segons aquest estudi, el 60% de les entitats manifesta tenir factures vençudes pendents de cobrar que superen els 162 M€, i s’estima que l’import de subvencions executades i justificades pendents de cobrar és de gairebé de 94M€.

Els sobrecostos i la pèrdua d’ingressos arran de la pandèmia són altres aspectes que lastren el sector. Les entitats han hagut d’assumir una inversió extra en material i recursos de gairebé 84M€ amb motiu de la crisi sanitària, mentre que s’estima que han perdut més de 593M€ d’ingressos per culpa de les mesures restrictives per fer front a la pandèmia. A tot això se ha de sumar un davallada prevista d’ingressos del 10% per aquest 2020.

Com expliquen els resultats d’aquest estudi, la Covid-19 ha tensionat fins l’extrem les finances de moltes entitats socials. Així, prop del 60% de les entitats han tirat endavant aquests mesos amb fons propis, mentre que un 35,5% han hagut d’endeutar-se demanant préstecs a entitats bancàries.

En aquest context, només el 6,1% de les entitats preveu tancar l’any sense pèrdues. Un 43,4% de les entitats ja afirmen de forma contundent i clara que tancaran l’any 2020 amb pèrdues econòmiques, i un 50,5% encara no ho saben.

Un altre dels aspectes en els que ha impactat seriosament la crisi de la Covid-19 és en l’ocupació per part del Tercer Sector Social de Catalunya. La percepció de les entitats en aquesta matèria és pessimista: el 50% de les entitats enquestades pensa que en els propers mesos l’ocupació seguirà disminuint.

PUBLICITAT

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content