Divendres, 3 febrer 2023
Divendres, 3 febrer 2023
IniciEntrevistesJosep Maria Solanellas: “Moltes empreses han entès que són més competitives si...

Josep Maria Solanellas: “Moltes empreses han entès que són més competitives si aposten pel talent sense etiquetes”

josep maria solanellas president fecetc
Josep Maria Solanellas, president de la FECETC // Foto: FECETC

Josep Maria Solanellas és un professional amb dècades d’experiència en la contractació de persones amb discapacitat. Està vinculat a la Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya (FECETC) des dels seus inicis però aquest és el primer cop que viu la fira ‘Sí, i millor’ com a president de l’entitat. La Fira “Sí, i Millor!, di-Capacitat i Talent” se celebrarà els dies 9 i 10 de novembre dins el Saló de l’Ocupació/Biz Barcelona que tindrà lloc a Fira de Barcelona.

L’objectiu d’aquesta fira és facilitar el contacte entre persones amb discapacitat que busquen feina i empreses que els n’ofereixen i, així, fomentar la inclusió laboral del col·lectiu, que té més dificultats que la població general a accedir al món laboral.

anunci guies d'arrel

Cóm explicaria breument, a una empresa que no en té cap coneixement, en què consisteix la fira ‘Sí, i millor’ que organitza FECETC amb la secretaria tècnica de la Fundació CIES?

La Fira “Sí, i Millor!, di-Capacitat i Talent” està pensada, entre altres coses, per acompanyar a les empreses en la inclusió laboral de treballadors amb discapacitat. Empreses que destaquen per la seva diversitat, equitat i inclusió.

S’ha convertit en la principal fira d’inserció laboral de persones amb discapacitat a escala nacional, que posa en contacte directe les empreses i els treballadors/es amb discapacitat que busquen feina.

Quin és el perfil d’empresa que hi pren part?

Són empreses de tota mena i sectors que busquen cobrir molts perfils. Enguany ens acompanyen, entre d’altres, Ikea, Carrefour, Norauto, Sprinter, Dow Jones, Acciona, Miton, Ilunion, Costa Cruceros, Alsina, NTT Data, etcètera. Cada vegada més empreses són conscients de la importància d’assessorar-se per part d’entitats especialitzades en

la inclusió laboral de les persones amb discapacitat per a la selecció de personal qualificat; i ho sol·liciten a la FECETC. Moltes empreses han entès que són més competitives si aposten pel talent sense etiquetes.

Les entrevistes entre empreses i candidats són una constant a la fira “Sí, i millor” // Foto: FECETC

Quan encara falten unes setmanes perquè comenci, com van els preparatius? Què en destacaria?

L’organització de la fira “Sí i Millor! 2022” esta molt avançada, destaquem l’alt nivell de les empreses que participen i el programa d’accions que la completen: El talent inclusiu millora les empreses, Cinco tendencias tecnológicas, e inclusivas, para mejorar el talento y las oportunidades profesionales, La inversión de impacto social art.9 SFDR, el Networking d’ocupació amb empreses que faran entrevistes laborals… estem convençuts que serà una edició extraordinària.

Tot i que les empreses de més de 50 treballadors estan obligades a que un 2 % dels llocs de treball estiguin ocupats per persones amb discapacitat, són poques les empreses que compleixen. Quins són els motius?

Els motius principals són el desconeixement, la desinformació per part dels responsables de les empreses i els prejudicis i estereotips socials que impedeixen la integració de les persones amb discapacitat en el mercat laboral.

Accions com ‘Sí i Millor’ son molt importants per normalitzar, però cal fer una canvi de percepció a nivell de tota la societat, cosa que s’aconsegueix amb una estratègia global d’inclusió i diversitat amb implicació, reducció d’obstacles, maximització d’impacte i compromís generalitzat.

Participar a la fira i contractar persones amb discapacitat pot ser un primer pas en el compliment. Però apart de complir la llei, quins altres avantatges comporta tenir en plantilla persones amb discapacitat?

La fira és una oportunitat única per a les empreses participants per trobar persones treballadores amb constància i actitud positiva, projectar el seu compromís social, desenvolupar la política de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) i la reputació o avançar en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) definits per les Nacions Unides dins de l’Agenda 2030.

I pot millorar el clima laboral…

Efectivament: les persones amb discapacitat, que són treballadors estables i lleials, poden millorar l’ambient laboral amb la seva actitud i esperit de millora. Pot millorar la productivitat, es poden desenvolupar noves línies de negoci… Recordem, a més, que hi ha incentius fiscals, subvencions i bonificacions a la Seguretat Social per contractar persones amb discapacitat, i es pot accedir a licitacions públiques… Moltes empreses han entès que són més competitives si aposten pel talent sense etiquetes, com he dit abans.

I si una empresa vol fer el pas i contractar i no sap com fer-ho?

Molt fàcil, que contacti amb la FECETC i participi en la Fira “Sí i Millor”, allà els informarem amb detall i acompanyarem en tot, segons les seves necessitats.

Sens dubte la fira beneficia les persones amb discapacitat que volen treballar, perquè hi troben reunides les empreses que n’ofereixen. Quin balanç fa de les darreres edicions quant a contractes materialitzats?

En el conjunt d’actes realitzats en l’edició de 2021 de la Fira Sí i Millor van participar 1.874 persones, així com 21 empreses que van fer 1.150 entrevistes a 420 candidats que es van presentar a 74 ofertes de feina; i es van signar 31 contractes laborals. Estem convençuts que superarem aquests resultats.

A banda d’aconsellar a les empreses que hi prenguin part, quins consells donaria a les persones que decideixen anar per trobar la seva oportunitat laboral? Han de fer alguna cosa prèviament?

Preparar-se i inscriure’s a la plataforma Sí i millor, però sobretot assistir i postular-se com candidat/ta a les empreses!

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content