Dimarts, 22 abril 2025
IniciSALUT MENTALImpacte del confinament i la pandèmia de la Covid-19 en persones amb...

Impacte del confinament i la pandèmia de la Covid-19 en persones amb o sense un trastorn mental

Insvestigadors del Clínic-IDIBAPS i del CIBERSAM publiquen un article a la revista Journal of Affective Disorders

article impacte confinament i pandemia persones trastorn mental
L’article ha estat coordinat pels doctors Eduard Vieta i el Miquel Bernardo // Foto: Clínic-IDIBAPS

Investigadors del Clínic-IDIBAPS i del CIBERSAM han publicat un article a la revista Journal of Affective Disorders que conclou que les persones amb un trastorn mental solen presentar més dificultats per fer front a situacions estressants, com és el cas de la pandèmia de la COVID-19.

En l’estudi els autors descriuen els resultats d’una enquesta realitzada durant el primer confinament i l’inici de l’estat d’alarma a Espanya. Es van comparar els resultats de 413 persones sense trastorn psiquiàtric i de 206 que van reportar tenir el diagnòstic d’un trastorn mental.

Les persones sanes van informar utilitzar més estratègies d’afrontament saludables per lluitar amb el confinament comparat amb les persones diagnosticades amb un trastorn psiquiàtric com, per exemple, seguir una rutina, mantenir una dieta saludable, fer exercici físic o parlar amb familiars i amics. També van reportar menor simptomatologia ansiosa i depressiva, així com menys canvis en la qualitat de la son i en el consum de tabac.

Quan els autors van analitzar possibles diferències entre diferents trastorns psiquiàtrics, les persones amb trastorns d’ansietat i/o depressió semblaven afrontar pitjor la situació de pandèmia comparat amb aquelles amb un trastorn mental sever com el trastorn bipolar o l’esquizofrènia. El primer grup presentava un major malestar psicològic, més alteracions en el son, van informar haver patit més situacions desagradables durant el confinament i mantenien expectatives més negatives cap al futur.

L’evidència científica assenyala que les persones amb un trastorn mental solen presentar més dificultats per afrontar situacions estressants, com la que es viu en l’actualitat, i incrementa, en conseqüència, el risc de recaiguda. Tot i que els autors no van detectar diferències entre grups en variables directes com el nombre de visites a urgències psiquiàtriques, nombre d’ingressos hospitalaris o temptatives suïcides, comenten que “actualment hi ha prou evidència que la pandèmia de la COVID-19 impacta en la salut mental d’una gran part de la població, de manera que el seguiment longitudinal i l’estudi d’altres variables relacionades com el clima familiar, la resiliència i la cognició ens proporcionaran més dades i ajudaran a comprendre millor les conseqüències de la situació de pandèmia sobre la salut mental en la població general i, més específicament, en els nostres pacients”.

Aquest tipus d’estudis són un primer pas per ajudar-nos a comprendre quines poblacions poden necessitar intervencions psicoterapèutiques específiques per fer front a situacions estressants. Enfortir la resiliència de cadascú a través de la promoció d’hàbits de vida saludables, mantenir rutines en la vida diària, proporcionant pautes d’higiene de la son i tècniques de relaxació, poden ser eines útils per afrontar aquesta situació.

L’estudi, coordinat pel Dr. Eduard Vieta, cap de Servei de Psiquiatria del Clínic i de la Unitat de Trastorns Bipolars i Depressius del Clínic-IDIBAPS, i pel Dr. Miquel Bernardo, consultor sènior de la Unitat d’Esquizofrènia i cap de l’ grup de recerca en Esquizofrènia de l’IDIBAPS, és el resultat de l’anàlisi de les primeres dades de el projecte Barcelona Resilience Survey for Mental Health COVID-19 (BRIS-MHC), un estudi longitudinal plantejat per avaluar l’impacte del confinament i la pandèmia COVID-19 en persones amb o sense un trastorn mental.

Font: Clínic-IDIBAPS

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.