Diumenge, 24 setembre 2023
IniciDISCAPACITATLa Covid-19 pot potenciar els trastorns mentals en les persones en situació...

La Covid-19 pot potenciar els trastorns mentals en les persones en situació de discapacitat intel·lectual

Es tanquen les 18es Jornades Internacionals Barcelona Down

discapacitat intel·lectual trastorns mentals covid-19
La pandèmia està afectant a la salut mental de les persones amb discapacitat intel·lectual // Foto: FCSD

La vintena d’experts que han participat ahir i abans d’ahir a les 18es Jornades Internacionals Barcelona Down, han estat d’acord en apuntar que l’impacte emocional de la Covid-19 pot potenciar els desencadenants de trastorns mentals en les persones en situació de discapacitat intel·lectual, i que per pal·liar-los, cal intensificar els factors que afavoreixen la salut mental.

ICF23_Baner Financament-300x600

En aquest sentit, han apuntat que els casos d’estrès i ansietat estan augmentant arran de la Covid-19 i que la salut mental de la població serà una de les grans víctimes de la pandèmia. Katy Trias, directora general de la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD), organitzadora de les jornades, considera que “la pandèmia ens ha posat davant el mirall” de la salut mental i que caldrà tenir una especial cura en el seu seguiment. 

Trias creu que l’impuls de l’autonomia i la inclusió real en les persones en situació de discapacitat intel·lectual reverteix positivament en la seva salut mental: “Una persona que té una vida plena en relació als seus desitjos i projecte de vida, és una persona que segurament té menys probabilitats d’experimentar problemes de salut mental”. De la mateixa manera, “una persona que no ha treballat un projecte de vida, no sap descriure i interpretar els seus sentiments i emocions o no té un espai on expressar-ho, pot experimentar de forma més fàcil sentiments de frustració, ràbia o dolor que li provoquin situacions de salut mental complicades”, afirma la directora general de la FCSD.

Més risc de patir depressió

El Dr. Andre Strydom del King’s College de Londres assegura que “els trastorns afectius (depressió) són quatres vegades més corrents en persones amb discapacitat intel·lectual respecte la població general”. En el cas concret de la síndrome de Down (SD), els problemes més freqüents són la depressió i l’autisme, sense que es detecti una diferència significativa entre sexes. En canvi, en el cas de la població en general el gènere és determinant: l’autisme es dóna quatre vegades més en els homes respecte a les dones, mentre que la depressió és el doble en les dones.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Com a recomanacions per millorar la salut mental de les persones amb la SD, Strydom destaca la importància de l’atenció primerenca, conèixer els efectes de la discriminació i els estigmes, subministrar la medicació més adequada d’acord amb el seu metabolisme i recórrer a teràpies psicològiques (de conversa, art teràpia, del comportament…). 

En relació amb això i en el context de la Covid-19, a les Jornades es van tractar diverses estratègies de prevenció dels problemes de salut mental com la metodologia del suport positiu, l’assistència personal, l’escenoteràpia, el funcionament reflexiu parental o la coordinació entre famílies i professionals, entre d’altres.

Factors que afavoreixen i deterioren la salut mental

Beatriz Garvía, psicòloga clínica de la FCSD, considera que major benestar emocional implica millor salut mental: “L’infant que sent estimat i acceptat creixerà sa psicològicament”. D’acord amb això, Garvía identifica els principals factors que afavoreixen la salut mental de les persones en situació de discapacitat intel·lectual: la identitat (conèixer la discapacitat i les capacitats), l’autoestima, les habilitats de comunicació i llenguatge i les relacions personals, familiars i socials.

Per contra, els principals factors que desencadenen problemes de salut mental son l’estrés, la manca d’oportunitats, la falta de respecte, els esdeveniments esperats però estressants i els esdeveniments inesperats i estressants, com la pena, el patiment i el dol. Aquest darrer extrem s’ha vist intensificat com a conseqüència de la Covid-19.

La diagnosi, el gran desafiament

La Dra. Mariona Adrover, psiquiatra especialitzada en Discapacitat Intel·lectual (DI) resident a Bristol, afirma, d’acord amb diversos estudis científics, que un 40% de persones en situació de discapacitat intel·lectual presenten trastorns psiquiàtrics. La prevalença de trastorns psiquiàtrics augmenta en funció del nivell de discapacitat: com més greu més prevalença.

Adrover sosté que els problemes de salut mental poden desenvolupar-se i presentar-se de diferents maneres en les persones amb discapacitat intel·lectual respecte les que no en tenen. Per això, “el diagnòstic de malalties mentals en persones amb DI planteja un gran desafiament”, conclou.

La FCSD organitza bianualment aquestes jornades científiques destinades a intercanviar coneixements i experiències al voltant de la síndrome de Down. Enguany s’ha celebrat virtualment pel context de la pandèmia. Hi han participat més de 400 persones inscrites.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content