Divendres, 3 febrer 2023
Divendres, 3 febrer 2023
IniciEntrevistesGuillermo Egido: “Hi ha un incompliment sistemàtic de la normativa legal en...

Guillermo Egido: “Hi ha un incompliment sistemàtic de la normativa legal en l’àmbit de les persones amb discapacitat”

El president de la Fundación Disgrup creu que les entitats del sector no defensen prou bé els interessos del col·lectiu

guillermo egido president fundacio disgrup
Guillero Egido estarà dissabte a Madrid per protestar per la reforma de les pensions // Foto: Fundación Disgrup

A finals de 2009, Guillermo Egido acabava de sortir de l’hospital després d’haver patit un cavernoma que va esclatar en el tronc cerebral i li va produir una discapacitat del 88%. La vida li va donar un gir de 360 graus que li va fer prendre consciència de lo complicat que és ser una persona amb discapacitat en un món sense adaptar.

A finals del mateix any va crear la Fundación Disgrup, de la que actualment és president, “per ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i lluitar pels seus drets”. En aquesta entrevista ens apropem a aquest activista del sector de la discapacitat i també a la seva fundació.

anunci guies d'arrel

Ha passat més d’una dècada des que et va canviar radicalment la vida. Com t’has adaptat a la teva nova vida?

Jo fins aquell moment no havia tingut cap relació amb la discapacitat. Després de estar un any en coma a l’Hospital de la Vall de Hebrón, vaig estar sis mesos més en camilla, per acabar finalment en una cadira de rodes. Tota aquesta nova situació et dona molt de temps per pensar. I lo primer que em vaig adonar és que al nostre país no es compleixen la major part de les lleis que fan referència a les persones amb discapacitat. I això que estem en un país democràtic. Per això des del primer moment que vaig prendre consciència de la situació, vaig posar a treballar per intentar canviar aquesta situació. 

Per això vas crear la Fundació Disgrup?

Sí. La Fundació va néixer el desembre del 2009 amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat. Des de la seva creació hem ajudat a moltes persones a aconseguir-ho però necessitem arribar a més gent. Entre d’altres coses aquest és un dels motius pels que properament iniciaré una col·laboració amb el vostre diari.

Sí. Hem vist a la vostra web que ajudeu a persones individuals. Però no es tracta de treballar pel col·lectiu?

Per a nosaltres és molt important posar nom, cognom i fins i tot DNI a les persones que ajudem, perquè volem que la gent sàpiga on destinem els escasos recursos que obtenim a través de donacions particulars. Però també treballem pel col·lectiu, per millorar l’accessibilitat del nostre entorn i sobretot per fer complir les normatives vigents.

Però aquesta tasca no la realitzen les entitats i institucions del sector de la discapacitat? 

En teoría sí però a la pràctica no defensen els nostres interessos com caldria. Un exemple clar són les contínues denúncies que fem arribar sobre accessibilitat a Barcelona i que mai es resolen. No té la ciutat un Pla d’Accessibilitat? Per què les entitats no l’obliguen a complir?. Lo mateix passa amb la llei d’accessibilitat universal que és obligat compliment des del desembre de 2017. Com que ningú compleix s’ha donat una moratòria de 10 anys. És com si jo decidís deixar de pagar l’IBI durant una dècada. M’aplicarien la moratòria? Segur que no. Hi han multitud d’exemples com aquests, per això no entenc perquè les entitats del sector no presionen més a les administracions. Si la nostra fundació tingués diners contractaríem un advocat exclusivament per posar denúncies d’accessibilitat. Però la justícia al nostre país és cara i lenta, i per això potser no interessa.

Però en altres aspectes sí s’està avançant, com en el nou model d’atenció a les persones i el dret a la vida independent…

Sí. En aquest tema estic d’acord en que és imprescindible aquest model centrat en les persones. Jo, per exemple, no tinc recursos per gaudir d’un assistent personal. Per això ara fa 3 anys en vaig apuntar a la llista d’espera a la ciutat de Barcelona. Recordo que llavors em van dir que era el número 76 a la llista. Passats 3 anys encara estic esperant. Això vol dir que el model és bo perquè hi ha demanda però potser no tant la gestió. Jo penso que en realitat no hi ha voluntat política de solucionar aquests temes. Quants vots donaria destinar més recursos a un tema com aquest?

Potser el que cal és anar tots a una per fer més pressió, com en el tema de la reforma de les pensions, que també afecta a les persones amb discapacitat. Dissabte hi ha una manifestació a Madrid en la que participarà la Fundació Disgrup. Per què la vostra presència?

Perquè és un tema que ens afecta a tots. És una convocatòria del COESPE a nivell nacional. De Barcelona surten 30 autobusos i 3 AVES. Nosaltres hi anirem, per una banda, perquè la reforma anunciada pel Govern central revaloritzarà les pensions sobre l’IPC però només de l’any 2022. I a partir d’aquest any a buscar-se la vida. 

D’altra banda, pel que fa a les persones amb discapacitat, tenim constància que s’estan fent valoracions del grau de discapacitat en forma no presencial, un fet que està afectant a la realitat de la situació de moltes persones. I això s’ha d’aturar com sigui.

Malgrat que no estem encara en època nadalenca, quins desitjos demanaries a la teva Carta dels Reis?

Ja no sóc un nen però si hagués de demanar algo seria que es complissin les normatives respecte a l’accessibilitat i que es respectessin els drets de les persones amb discapacitat.

Puedes leer la entrevista en castellano en este enlace

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content