Dissabte, 25 setembre 2021
spot_img
IniciRecerca i TecnologiaEs posa en marxa un nou institut per a la detecció precoç...

Es posa en marxa un nou institut per a la detecció precoç i l’atenció primerenca de l’autisme en infants

La Fundació Autisme Mas Casadevall i l’Hospital Sant Joan de Déu impulsen l’Institut TEA CARE 0-4 Mas Casadevall

Signatura contracte institut deteccio precoç autisme
Moment de la signatura del contracte de gestió del nou institut // Foto: Fundació Autisme Mas Casadevall

La Fundació Autisme Mas Casadevall i l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona s’han posat d’acord per posar en marxa l’Institut TEA CARE 0-4 Mas Casadevall per al diagnòstic i atenció primerenca de nens i nenes d’entre 0 i 4 anys amb sospita o diagnòstic de Trastorn de l’Espectre de l’Autisme (TEA).

Aquest Institut és el resultat de la suma d’un projecte de formació i preparació impulsat anys enrere per Mas Casadevall i de l’expertesa de l’Hospital Sant Joan de Déu en atenció pediàtrica i, en concret, en atenció a nens amb TEA a través de la Unitat d’Alta Especialització en TEA, UnimTEA.

banner flyer interpersonas

Al capdavant del nou Institut estaran dos professionals -actualment a l’equip de l’Hospital Sant Joan de Déu- formats al MIND Institute de Califòrnia (EE.UU), un centre de referència mundial en la recerca de l’autisme, que col·labora des de fa més d’una dècada amb el projecte formatiu de la fundació Autisme Mas Casadevall i que ha concedit dues beques de ‘postdoctoraltraining’ a les seves instal·lacions gràcies al finançament de la fundació bancària La Caixa.

L’Institut és gestionat per Sant Joan de Déu i desenvoluparà el programa CARE 0-4 Mas Casadevall (Clinical Center for Autism based on Research and Education -Mas Casadevall), el qual té com a finalitat oferir serveis, eines i pràctiques clíniques (diagnosi i intervenció) més eficients en l’atenció precoç de l’autisme a partir dels coneixements científics més avançats. Alhora, vol oferir a les famílies els recursos terapèutics més adequats des dels primers anys de vida.

El programa preveu així mateix assessorar altres entitats del sistema assistencial, formar professionals i aconseguir un pla integral d’actuació preventiva i proactiva.

D’aquesta manera, també oferirà oferirà espais psicoeducatius i afavorirà la vinculació interfamiliar i comunitària a les instal·lacions de Sant Joan de Déu. Es calcula que podria atendre unes 20 famílies l’any.

El programa té previst més endavant establir un protocol de recerca amb la detecció precoç i la intervenció primerenca dels infants amb TEA.

Detecció precoç de l’autisme

L’evidència científica apunta que als 12 mesos d’edat ja es poden detectar signes de risc de tenir autisme més endavant. Malauradament, i amb algunes excepcions, el sistema sanitari no disposa de recursos sociosanitaris especialitzats per fer aquesta detecció i, amb posterioritat, oferir els recursos i atenció multidisciplinar que necessiten els nens i nenes amb TEA.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES