Dissabte, 23 setembre 2023
IniciINCLUSIÓ LABORALEls joves amb discapacitat triguen el doble a trobar feina que els...

Els joves amb discapacitat triguen el doble a trobar feina que els que no tenen discapacitat

De mitja 2 anys i mig, encara que l’any passat es va registrar la xifra rècord de contractació amb 27.741 contractes, un 16% més que el 2021

feina joves amb discapacitat
Els joves amb discapacitat triguen més en trobar feina // Foto: Fundació MAP

L’any 2022 es va registrar la xifra rècord de contractació de joves amb discapacitat -27.741, un 16% més que l’any anterior-, no obstant aquest col·lectiu triga el doble en trobar feina (2 anys i mig de mitja) que els joves sense discapacitat. Aquestes són dos de les principals dades recollides en el 8è informe ‘Jóvenes con Discapacidad, motor de futuro’, que la Fundació Adecco ha realitzat amb motiu del Dia Internacional de la Joventut que se celebra el pròxim 12 d’agost. L’informe es basa en una enquesta a un total de 800 joves, 300 d’ells amb algun tipus de discapacitat.

ICF23_Baner Financament-300x600

Entre les causes que expliquen la dificultat dels joves amb discapacitat per trobar feina, s’ha de destacar la concatenació de crisis econòmiques que han viscut les generacions joves durant el tercer mil·lenni: la Gran Recessió del 2008, la pandèmia, l’actual procés d’incertesa, la inflació sense precedents i l’increment dels costos de producció, que moderen les contractacions i dificulten l’accés a una primera feina. Així mateix, hi ha un obstacle estructural que es manté en el temps: una pronunciada desconnexió entre les demandes empresarials i les competències de la força laboral jove.

Tot i això l’informe apunta un canvi de mentalitat dels joves amb discapacitat respecte a generacions anteriors, molt arraigades a la protecció social. Així, el 76% té aspiracions professionals concretes mentre que el 24% creu que l’important és treballar i tant li fa en què. Aquest percentatge és força similar al recollit per a la resta dels joves (80%). En la mateixa línia, un 82% dels joves amb discapacitat desitja trobar feina al mercat obert, en empreses ordinàries (entorns no protegits), on puguin conviure amb professionals amb discapacitat i sense, treballant en equip en els mateixos espais i projectes.

Però la realitat és que el menor nivell formatiu i manca d’oportunitats de capacitació, la presència quasi residual en les professions STEM (ciència, tecnologia, ingenieria, i matemàtiques), l’absència d’experiències prèvies en el marc empresarial i la discriminació laboral, creen unes menors expectatives professionals del col·lectiu dels joves amb discapacitat.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Això es tradueix també en què els joves amb discapacitat tenen unes expectatives salarials menors a la dels joves sense discapacitat.

“La cronificació de la desocupació entre els joves amb discapacitat pot minvar les expectatives professionals, impactant en la seva autoestima i arribant a ocasionar l’abandonament de la recerca de feina. Tot això condueix a les consegüents situacions d’inactivitat i/o dependència de subsidis i prestacions, així com a perpetuar els estereotips de la discapacitat al mercat laboral. Tenint en compte la taxa d’activitat de les persones amb discapacitat exigua (34%), és fonamental garantir que tot jove amb discapacitat que s’inscriu com a demandant d’ocupació, es beneficiï d’un itinerari laboral personalitzat de forma immediata, de manera que pugui aconseguir una primera oportunitat professional en el menor temps possible”– explica Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco.

Les dones joves amb discapacitat mereixen una anàlisi especial, a causa de les dificultats encara més grans que afronten a causa d’una combinació de factors relacionats amb l’edat, la discapacitat i el gènere, que es veuen reflectides a les xifres. Així, s’observa una tendència més gran a l’atur de llarga durada entre les joves amb discapacitat, que triguen de mitjana 30 mesos a trobar feina, xifra que es redueix als 21 mesos en cas dels homes.

“La dona jove amb discapacitat està exposada a una triple discriminació a nivell laboral, a causa de la persistència d’estereotips de gènere, discapacitat i edat, que minven exponencialment les seves oportunitats de desenvolupament professional. És especialment important treballar en l’àmbit de la sensibilització, alhora que s’acompanya les joves amb discapacitat a través d’un itinerari personalitzat, que maximitzi les seves oportunitats laborals als sectors emergents”– assenyala Begoña Bravo, responsable del pla d’inclusió de la Fundació Adecco.

Secció patrocinada per
FECETC color logo

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content