Dissabte, 23 octubre 2021
IniciInclusió SocialEl Trambaix inicia la instal·lació de bucles màgnètics a les parades de...

El Trambaix inicia la instal·lació de bucles màgnètics a les parades de la seva xarxa viària

calvet instal·lació bucle magnètic trambaix
El conseller Calvet durant la presentació del bucle magnètic a la parada de Francesc Macià // Foto: gencat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat de director general de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona, Pere Torres, i del president del TRAM, Felip Puig, va fer una visita la setmana passada a la parada de Francesc Macià del Trambaix, la primera on s’ha instal·lat un sistema de bucles magnètics inductius que permet a les persones amb baixa audició portadores d’audiòfon poder escoltar nítidament els missatges que s’emeten per la megafonia del TRAM. Aquesta millora d’accessibilitat s’anirà instal·lant de manera progressiva a la resta de la xarxa de tramvia. 

Calvet va destacar que aquesta iniciativa “resol una part de les dificultats que té aquest col·lectiu, que és minoritari. Però el Govern ha de garantir la màxima qualitat de vida a tots els ciutadans”. El titular de Territori i Sostenibilitat va explicar que actualment “disposem d’una sèrie de parades amb la tecnologia del bucle magnètic, a la xarxa d’FGC i a Rodalies, i avui presentem aquesta mesura a la xarxa de tramvia, amb una prova pilot a Francesc Macià i ho estendrem a tota la xarxa en un període de tres anys, amb més de cent parades”. 

Calvet va recordar que Catalunya té una xarxa de transport públic “molt adaptada, des del punt de vista de l’accessibilitat, amb un grau d’adaptació superior a la d’altres metròpolis d’Europa com Londres o París però no ens podem quedar aquí perquè l’accessibilitat al transport públic ha de ser total per a totes les persones, i sobretot per a les que tenen més dificultats”.

A la presentació hi van assistir membres de l’Associació catalana de persones cegues i sordes, que van regalar al conseller un dels bastons que fan servir per desenvolupar la seva vida diària. 

El bucle magnètic inductiu, que elimina el soroll de fons en audiòfons o implants, transforma el senyal d’àudio en un camp magnètic que és rebut pels aparells dotats de posició T (Tele-bobina), la qual transforma el camp magnètic novament en so dins de l’orella de l’usuari, aïllat de reverberacions i soroll ambiental.

Per iniciar el desplegament dels bucles magnètics inductius al tramvia s’ha triat la parada de Francesc Macià perquè és la segona parada en nombre de viatgers de tota la xarxa tramviària (1,6 milions l’any) i perquè té un elevat soroll en l’ambient provinent del trànsit, ja que està ubicada entre la calçada central i el lateral costat mar de la Diagonal. Per tal de facilitar la seva identificació, als intèrfons d’informació s’incorporarà un pictograma amb la simbologia internacional de bucle d’inducció magnètica.

Aquesta millora afecta tant la recepció dels missatges emesos per megafonia com les comunicacions a través de l’intèrfon de la marquesina, que comunica les persones usuàries amb el Centre de Control i Oficina d’informació de TRAM.

A partir d’aquesta prova pilot que es realitza ara a la parada de Francesc Macià es preveu el desplegament dels bucles magnètics a tota la xarxa del tramvia en un període de tres anys. El primer any es farà al tronc comú de la xarxa del Trambaix i a 7 parades addicionals; el segon any, a la línia T4 del Trambesòs i a 7 parades addicionals del T5, i el tercer any es desplegarà a la resta de la xarxa viària. El cost total d’aquesta millora és de 560.000 euros.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES