Dimecres, 30 novembre 2022
Dimecres, 30 novembre 2022
IniciTercer Sector SocialEl Tercer Sector Social alerta que els pressupostos aprovats aboquen a un...

El Tercer Sector Social alerta que els pressupostos aprovats aboquen a un període de gran inestabilitat i incertesa

La Confederació lamenta que no incorporin cap millora en el finançament dels serveis d’atenció a les persones

pere aragonés ha tirat endavant els pressupsotos 2022
El presiddent Pere Aragonès durant una intervenció al Parlament // Foto: gencat

La Confederació ha denunciat que els pressupostos aprovats avui al Parlament de Catalunya aboquen al Tercer Sector Social a un període de gran inestabilitat i incertesa donat que no incorporen cap millora en el finançament dels serveis d’atenció a les persones de caràcter social.

L’entitat lamenta que no hagin estat considerades les 16 propostes d’esmenes que va fer arribar tant als partits polítics com a membres del Govern, inclòs el president de la Generalitat, Pere Aragonès. 

Banner 300x250px EnBucle3

En aquest sentit, La Confederació alerta que hi ha mancances importants pel què fa al finançament dels serveis socials i d’atenció a les persones. Les partides contemplades en termes de millora del finançament no són en cap cas expansives, només garanteixen el manteniment de les tarifes, preus i dotacions pressupostàries actuals i, segons les dades analitzades, no són consolidables en anys posteriors, fet que preocupa enormement al sector. Per concretar, els pressupostos del 2022 de la Generalitat de Catalunya no preveuen cap millora en el finançament dels serveis d’atenció a la gent gran, dels serveis de salut mental, dels serveis d’atenció a persones amb discapacitat, dels centres d’atenció precoç, dels serveis d’acció social amb infants, joves, famílies i d’altres col·lectius en situació de risc, dels serveis d’inserció laboral, dels serveis d’atenció domiciliària, dels serveis d’execució penal, o dels serveis de lleure educatiu, entre d’altres.

Per l’entitat, la millora que reclama el Tercer Sector Social ha d’anar no només a l’ampliació la cobertura del sistema sinó que també a millorar les condicions com es desenvolupen aquests serveis en termes de sostenibilitat i condicions de treball dels centenars de milers de professionals que hi treballen.

Les demandes que no han quedat recollides en els pressupostos se centraven, fonamentalment, en l’aprovació d’un pla pluriennal i interdepartamental per assolir progressivament l’equiparació de costos entre els serveis d’atenció a les persones de gestió pública directa i els de gestió indirecta, incloses les condicions salarials i laborals de les professionals, i en la concreció – ja en els pressupostos de l’any 2022 – d’un increment de les dotacions pressupostàries destinades a la millora del finançament del conjunt de serveis d’atenció a les persones de caràcter social.

El Tercer Sector Social reclama 180 milions d’euros

La Confederació estima que, en conjunt, l’increment que reclama el Tercer Sector Social per l’any 2022 exclusivament en concepte de millora de preus, tarifes, mòduls o partides pressupostàries corresponents als serveis d’atenció a les persones de caràcter social es concreta en 180 milions d’euros.

Joan Segarra, President de La Confederació afirma: “Som plenament conscients que amb un any no es podrà revertir la dècada de retallades i congelació que venim patint, però ara era el moment de fer un gest decidit i no l’hem vist”. També apunta: “Cal recordar, una vegada més, que estem parlant de serveis de responsabilitat pública i per tant, és responsabilitat de l’administració dotar els serveis del pressupost necessari – independentment de l’instrument de col·laboració (concert, contracte, subvenció, gestió delegada) – per assegurar unes condicions òptimes que permetin assolir la qualitat de l’atenció desitjada, la necessària sostenibilitat dels serveis i la millora de les condicions laborals de les professionals.”

La Confederació valora que aquesta manca d’increments en el finançament dels serveis en els pressupostos del 2022, així com la congelació suportada l’any 2021 en la gran majoria d’àmbits d’actuació, constitueix un clar incompliment de l’Acord per una Catalunya Social signat entre el Govern de la Generalitat de Catalunya i les entitats representatives del Tercer Sector Social el 31 de juliol de 2020, així com altres compromisos adquirits en el marc del Pla Estratègic de Serveis Socials (2021-2024) o el Pla de millora del sistema d’atenció a infants i joves, i les seves famílies, en situació de vulnerabilitat (2021-2024).

En aquest sentit el president de la patronal expressa que “el país no es pot permetre seguir debilitant el teixit social de casa nostra a costa de polítiques de contenció i, per tant, cal invertir en l’enfortiment del sector social, un sector que sens dubte és estratègic per la recuperació social i econòmica de Catalunya.”

La Confederació considera que la capacitat del Govern per aplicar millores en el finançament dels serveis d’atenció a les persones no s’esgota en l’aprovació dels pressupostos i, per tant, anuncia que a partir del proper mes de gener es preveuen articular accions sectorials amb la finalitat d’aconseguir les millores que es mereix el sector i les professionals que en formen part .

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content