Dissabte, 23 setembre 2023
IniciDISCAPACITATEl sector de la discapacitat lamenta que els pressupostos anunciats com a...

El sector de la discapacitat lamenta que els pressupostos anunciats com a ‘expansius’ no es tradueixin en més recursos per al col·lectiu

El COCARMI denuncia que són insuficients i no responen a les necessitats precovid ni a les derivades de la pandèmia

pressupostos 2022 ambit discapacitat
Les persones amb discapacitat no veuen millorada la seva situació amb els nous pressupostos // Foto: Josh Appel (@unsplash)

De la mateixa manera que La Confederació ha alertat que estem abocats a un període d’inestabilitat i incertesa en l’àmbit del Tercer Sector Social, el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma de defensa del col·lectiu a Catalunya, ha lamentat que els pressupostos de la Generalitat per al 2022, aprovats avui al Parlament de Catalunya, i que el Govern ha anunciat com a “més expansius”, no es tradueixin, a la pràctica, en un augment significatiu de les partides adreçades a les persones amb discapacitat.

ICF23_Baner Financament-300x600

“Això vol dir que les persones amb discapacitat i les nostres famílies no ens beneficiem de la injecció extra dels fons europeus; un cop més quedem exclosos de les noves orientacions de la societat cap a una economia verda, economia de les cures, de la innovació i la rehabilitació energètica…”, ha dit el president del comitè, Antonio Guillén. 

El COCARMI també lamenta que als pressupostos no estiguin clarament identificades les partides específiques relacionades amb la discapacitat, un aspecte clau per plantejar les mesures per reduir les bretxes existents, fomentar la participació social per a la inclusió dels drets de les persones amb discapacitat en els pressupostos o protegir la despesa dirigida al col·lectiu de la discapacitat i les seves famílies en moments, com l’actual, en què se sumen les retallades de la crisi de 2008 i les noves necessitats derivades de la COVID19. 

Canvi de model 

El Comitè considera insuficients les partides perquè ni responen a les necessitats ja existents abans de la COVID19 ni a les sorgides arran de la crisi sanitària. A més, obliden la reiterada crida del sector a un canvi de model que es basi en l’apoderament, la no discriminació, la participació i inclusió plenes i efectives en la societat i la igualtat d’oportunitats, entre altres característiques. 

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

El COCARMI recorda que aquest canvi de model ha de lluitar, a més, contra les desigualtats territorials i el despoblament d’alguns territoris, on les persones amb discapacitat i les seves famílies hi poden contribuir amb polítiques valentes d’inclusió i participació. 

Finalment, la principal plataforma de defensa de les persones amb discapacitat a Catalunya, es mostra especialment preocupada perquè, set anys després de l’aprovació i publicació de la Llei 13/2014, d’Accessibilitat, i el compromís del Govern d’aprovar el Decret d’accessibilitat el 2022, no s’inclogui als pressupostos una partida específica per a la seva aplicació i desenvolupament, sobretot amb eines de suport als ens locals.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content