El Tercer Sector denuncia que l’actual aplicació del repartiment de l’IRPF perjudica les entitats socials

Catalunya queda congelada en aquest repartiment per tercer any consecutiu

taula tercer sector repartiment irpf equitatiu proporcional
L’entitat ha reivindicat en diverses ocasions un millor repartiment de l’IRPF// Foto: Taula del Tercer Sector

Per tercer any consecutiu, Catalunya queda congelada en el repartiment de l’IRPF. Aquest any, les entitats socials catalanes tornaran a rebre 31M€ i quedaran fora de l’augment de la recaptació total a l’Estat. Si bé és cert que Catalunya es beneficia de l’increment de l’1,2% de l’IPC aplicat a totes les Comunitats Autònomes, rebrà 0€ dels 9.400.000€ extres previstos, tot i que en els últims anys s’estima que hi ha hagut un augment en la recaptació de l’IRPF a Catalunya a través de la casella de la X solidària. En l’exercici 2018 s’han recaptat 251.971.360€ a l’Estat espanyol, un increment superior al 4% respecte l’any anterior dels quals, segons dades de la Generalitat, s’estima que el 25% ha estat recaptat a Catalunya.

Aquesta realitat ha portat a la Taula del Tercer Sector de Catalunya ha denunciar que l’actual repartiment de l’IRPF, que apliquen tant el govern espanyol com el català, està perjudicant les entitats socials, que reben finançament a través de la casella del 0,7% de l’IRPF.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

“Amb aquest model de repartiment, el finançament que reben les entitats socials cada any és més precari. D’una banda, el govern espanyol aplica uns criteris clarament injustos amb Catalunya i que no respecten ni el compromís ni la confiança que, any rere any, ens fa la ciutadania quan marca la casella del 0,7%. I, per una altra banda, el govern català no està tenint en compte els criteris que hem proposat les entitats socials per facilitar la transició entre l’antic i l’actual model de distribució dels recursos” defensa la presidenta de la Taula del Tercer Sector de Catalunya, Francina Alsina.

Des de fa 2 anys, la Generalitat de Catalunya té transferida la competència per gestionar els recursos de l’IRPF que, en l’última convocatòria ha finançat prop de 700 projectes socials.

BANER_300X250

Les entitats socials però estan preocupades per l’aplicació que el Govern està fent d’aquesta competència, ja que s’està retallant el finançament d’alguns serveis directes d’atenció a les persones sense comptar amb el parer de les entitats socials. A tot això, se li sumen altres incidències com les derivades dels endarreriments cada cop superiors del calendari de publicació, resolució i pagaments.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*