La Taula del Tercer Sector reclama a l’executiu central un repartiment de l’IRPF més equitatiu i proporcional

Denuncia que el govern espanyol incompleix amb l’increment previst

taula tercer sector repartiment irpf equitatiu proporcional
L’entitat ha demanat una reunió amb la ministra Carmen Montón // Foto: Taula del Tercer Sector

La Taula de Tercer Sector va denunciar la setmana passada que el govern espanyol ha incomplert amb l’increment previst de l’IRPF per a Catalunya, una decisió que té un efecte directe en el finançament de les entitats socials catalanes que reben ajuts pel 0,7% de l’IRPF.  

La Generalitat de Catalunya rebrà 31.154.246 euros, la mateixa xifra que en l’exercici anterior del 2016, quan es preveia una aportació extra d’1,6 milions d’euros provinents de l’augment de la recaptació total a Espanya que havia estat validada amb les Comunitats Autònomes a la Comissió Delegada de Benestar Social i Serveis Social i que ara l’executiu central ha decidit no complir.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

“Rebutgem la decisió del govern espanyol, presa per sorpresa i unilateralment, perquè no és cert que Catalunya estigui sobrefinançada per l’IRPF. Aquí, es recapta el 23,4% de l’IRPF a través de la casella de finalitats socials i es rep el 15,4%, 8 punts de diferència. Volem que es respecti el compromís i la confiança que la ciutadania té amb les entitats socials catalanes, un Tercer Sector Social fort, actiu i de servei públic que ofereix suport a 1,5 milions de persones en situació de vulnerabilitat” va defensar la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina. A banda de l’1,5 milions de persones ateses, les entitats socials de la Taula del Tercer Sector compten amb 87.000 persones treballadores, 367.000 persones voluntàries, 559.0000 socis i 563.000 donants  i representen l’1,3% del PIB català.

La Taula del Tercer Sector considera que aquest finançament addicional  hauria estat molt útil perquè Catalunya tingués més capacitat financera i per reforçar projectes i programes destinats a fer front a urgències socials. A més denuncia que aquesta modificació afegeix un altre problema per a les entitats socials que és el retard en la convocatòria d’ajudes de l’IRPF.

BANER_300X250

La Taula del Tercer Sector ha demanat una reunió amb la ministra de Sanitat, Consum i Afers Socials, Carmen Montón, per treballar uns criteris de repartiment de l’IRPF més equitatius i proporcionals. A més, la Taula insta al Govern a arribar a una entesa amb l’Estat per assegurar els recursos que les entitats socials catalanes necessiten per atendre a persones en situació de vulnerabilitat. “Actualment, cap dels criteris de repartiment dels recursos de l’IRPF respecta el seu esperit. No es té en compte ni el pes del Tercer Sector, ni la complexitat social ni la decisió de la ciutadania de marcar la casella de finalitats socials, per exemple” va afegir la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*