Dijous, 11 agost 2022
Dijous, 11 agost 2022
IniciSalut MentalEl suïcidi segueix sent la principal causa de mort no natural entre...

El suïcidi segueix sent la principal causa de mort no natural entre els joves d’entre 16 i 25 anys

El proper 10 de setembre se celebra el Dia Internacional per la Prevenció del Suïcidi

10 de setembre dia mundial prevenció del suïcidi
El proper dia 10 de setembre se celebra el Dia Mundial de Prevenció del Suïcidi // Foto: Amalgama7

El proper divendres 10 de setembre se celebra el Dia Internacional per la Prevenció del Suïcidi, un problema social que continua més vigent que mai i que, a causa de la pandèmia, ha anat ‘in crescendo’ en la nostra societat. Les dades aportades pel Col·legi de Psicòlegs de Madrid apunten a un augment de el 250% dels casos de suïcidi entre la població infantojuvenil durant l’any 2020. No en va, el suïcidi és la principal causa de mort no natural entre els joves de 16 a 25 anys.

Davant d’aquestes xifres, el doctor Jordi Royo, director clínic de Amalgama7, entitat especialitzada en l’atenció terapèutica i educativa per a adolescents i les seves famílies, explica que: “Avui sabem que el còrtex cerebral, és a dir la regió cerebral responsable de planificar i executar, continua desenvolupant-se durant l’adolescència. en aquesta etapa, el cervell experimenta una segona onada de desenvolupament -la primera s’observa al voltant dels dos anys de vida-, que genera un potent canvi hormonal que, a el mateix temps, és físic i mental. en aquest punt, trobem la primera vessant d’inducció al suïcidi: la crisi de la pròpia identitat “.

Segons el doctor Royo, el comportament suïcida en els adolescents i joves té quatre possibles vessants d’inducció, és a dir, quatre possibles variables que poden portar a un individu a plantejar-suïcidar-se. En primer lloc, l’esmentada anteriorment: la crisi de la pròpia identitat; quan el nen deixa de ser un nen i es planteja qüestions identitàries com ara Qui sóc?, Què faré a la vida adulta?, Com encaixo en la família, amb els amics o amb el món?. Davant aquests dubtes, l’adolescent pot sentir una manca de sentit de la vida i plantejar-abandonar-la. En segon lloc, hi ha causes psicopatològiques (depressió, trastorns de personalitat límit, bipolar, d’ansietat, esquizoafectiu, esquizofrènia, abús de substàncies) que comporten en la pròpia patologia pensaments i comportaments suïcides. En tercer lloc, l’induït per la família, que impliquen abandó, maltractament, desamor, abús … I finalment, el generat per causes socials i / o tecnològiques.

En aquesta última categoria, el doctor Jordi Royo inclou factors com el bulling i el ciberbulling; els reptes de les xarxes socials i la síndrome cultural que comporta la consecució d’un futur perfecte. “Els adolescents d’avui estan exposats les 24 hores i les xarxes socials impacten directament sobre els seus anhels aspiracionals. Observar una vida perfecta, en llocs de somni, amb cossos esculturals, sense preocupació monetària, amb la parella ideal i amb situacions personals idíl·liques provoquen en el jove una gran frustració per no poder obtenir-lo, a més d’afavorir els casos de bulímia i / o anorèxia nerviosa. Això es pot denominar bulling social, quan la societat ‘obliga’ amb missatges subliminals a tenir una imatge perfecta d’èxit mitjançant l’obtenció de ‘likes’ i de l’aprovació contínua”.

La pressió a la qual estan sotmesos els adolescents pot tenir factors desencadenants que indueixin als comportaments suïcides, com ara la pèrdua brusca d’un ésser estimat o un moment de desesperació on entenen que la realitat present no canviarà en el futur.

Els comportaments suïcides rarament es veuen en nens menors de cinc anys i, posteriorment, poden presentar-se al llarg de la vida, sense distinció de sexe o edat. S’estima que el 25% de les persones que han protagonitzat un episodi d’autolesió ho tornaran a intentar més tard o més d’hora.

Es pot prevenir el suïcidi en els adolescents?

“En primer lloc”, explica el director clínic de Amalgama7- “s’ha de controlar el màxim les causes que poden desencadenar-, com les psicopatològiques socials o familiars. Un noi o una noia que està patint un episodi de bulling o ciberbulling té més probabilitats de protagonitzar un intent d’autolesió que la resta dels seus companys. a més, s’han d’observar possibles símptomes que indiquin algun trastorn com tristesa mantinguda en el temps, incapacitat per desenvolupar tasques que en el passat li resultaven agradables, descens del rendiment escolar … a el mateix temps, és recomanable parlar amb l’adolescent sobre la mort i no passar mai per alt cap indicador associat a aquest assumpte, com frases fetes que surten en una disputa familiar: ‘Tant de bo no hagués nascut’ o ‘M’agradaria estar mort’ … en aquests escenaris, és millor demanar ajuda als professional i, a partir d’aquí, poder descartar si realment l’adolescent està en un procés d’autoinducció al suïcidi o simplement vol cridar l’atenció de l’adult “.

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content