Dimecres, 29 juny 2022
Dimecres, 29 juny 2022
IniciSalut MentalEl síndic demana al Govern més pressupost per lluitar contra l’augment dels...

El síndic demana al Govern més pressupost per lluitar contra l’augment dels problemes de salut mental en la població

Rafael Ribó compareix davant la Comissió d’Estudi sobre la Salut Mental i l’Administració

comissió salut mental i addiccions
Comissió de Salut Mental i Addiccions // Foto: síndic de greuges

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha denunciat l’augment dels problemes relacionats amb la salut mental de la població, especialment arran de la pandèmia i ha exigit una resposta de l’Administració, en la seva compareixença a la Comissió d’Estudi sobre la Salut Mental i les Addiccions del Parlament de Catalunya.

Per al síndic, aquesta resposta s’ha de materialitzar en el Pacte Nacional de Salut Mental i en un increment del pressupost destinat a aquest àmbit. Ribó ha volgut destacar que les polítiques adreçades a atendre la salut mental, que aquí representen un 5% del pressupost del Departament de Salut, en altres països de l’entorn són d’entre el 8 i el 9%. En aquesta línia, el síndic també ha destacat que a banda de l’increment pressupostari en recursos sanitaris, cal una aposta clara per la prevenció i l’atenció comunitària, una cooperació interadministrativa i l’establiment de protocols de detecció i traspàs d’informació, i també l’actualització de programes com el calendari de seguiment de l’infant sa en l’atenció primària pediàtrica.

banner newsletter oferta 50%

El síndic també ha volgut posar de manifest que la majoria de les queixes plantejades a la institució al llarg dels anys han estat relacionades amb problemes derivats de l’organització, la provisió i l’accessibilitat dels recursos existents per atendre els problemes de salut mental. En concret, són destacables les queixes per les grans demores en la programació de visites als CDIAP (centres de detecció i intervenció d’atenció precoç), als CSMIJ (centres d’atenció a la salut mental infantil i juvenil) i als CSMA (centres de salut mental per a adults). També s’han rebut nombroses queixes per temes relacionats amb l’accés a recursos d’hospitalització per a pacients aguts i amb la durada dels tractaments.

Durant la intervenció, el síndic també s’ha mostrat preocupat per la salut mental infantil i juvenil, que ha empitjorat en el darrer quinquenni, però sobretot arran de la pandèmia, i ha recomanat promoure campanyes de sensibilització per evitar l’estigma.

En darrer lloc, davant les noves formes d’addicció entre joves i adolescents (jocs en línia, xarxes socials), el síndic reclama dotar les famílies d’eines de capacitació en la parentalitat positiva i l’alfabetització digital, incloure en el sistema educatiu formació sobre ús de la tecnologia i educació mediàtica i crear programes d’acompanyament en l’àmbit sociosanitari per prevenir i detectar comportaments addictius. En aquest context, Rafael Ribó ha avançat que la institució està treballant en l’elaboració d’un informe monogràfic sobre la protecció dels infants i adolescents en l’ús d’internet,

Diari de la DisCapacitat Oferta Newsletter 50% descompte

Ara per només 7,99 € durant el primer any rebràs al teu correu cada dia tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya. No deixis escapar aquesta oportunitat!!

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

1 COMENTARI

  1. Benvinguda la proposta del Sindic. Ara falta materialitzar, dotar de pressupost i que les famílies siguin tingudes en compte. Ningú millor que les famílies saben de les mancances del sistema ok que a la majoria d edat queden totalment oblidades, menystingudes per la nova llei.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content