Divendres, 24 març 2023
Divendres, 24 març 2023
IniciSalut MentalAjuntament, patronals i sindicats presenten el primer Acord de Barcelona per Cuidar...

Ajuntament, patronals i sindicats presenten el primer Acord de Barcelona per Cuidar la Salut Mental a la Feina

Comporta 10 compromisos promoguts pels Consell Assessor de Salut Laboral (CASL) de l’Ajuntament de Barcelona

acord salut mental a la feina barcelona
Presentació de l’Acord Cuidar la Salut Mental a la Feina // Foto: Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona, Foment del Treball, PIMEC i els sindicats CCOO i UGT han presentat aquesta setmana el primer Acord de Barcelona per Cuidar la Salut Mental a la Feina, una iniciativa que s’emmarca en el Pla de Salut Mental 2016-2022 per aplicar mesures que ajudin a cuidar i vetllar per la salut mental en l’àmbit laboral.

anunci guies d'arrel

S’estima que aproximadament el 15% de la població pateix o patirà algun tipus de trastorn mental al llarg de la seva vida i és sabut que els determinants socials juguen un paper important en l’aparició i/o desenvolupament dels trastorns de la salut mental, molts dels quals tenen a veure amb l’àmbit laboral.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Amb el present Acord, tant l’Ajuntament com les principals entitats empresarials i sindicals signants han assumit una sèrie de principis a treballar que s’han concretat en 10 compromisos per cuidar la salut mental en l’àmbit laboral promoguts pels Consell Assessor de Salut Laboral (CASL) de l’Ajuntament de Barcelona, per tal que després s’adaptin a les característiques de cada organització. Són els següents:

  1. Incidir en la millora de les condicions laborals com a condició necessària per a la salut mental en l’àmbit laboral. Oferir condicions d’ocupació i treball de qualitat com a element clau per a una bona salut mental.
  2. Promoure que les empreses coneguin i posin a l’abast de les persones treballadores els recursos de ciutat per a la promoció i cura de la salut mental.
  3. Impulsar la sensibilització de les plantilles, tot promovent la capacitació de persones que puguin actuar com a referents de benestar emocional.
  4. Facilitar formació sobre els recursos per afrontar problemes de salut mental i sobre els dispositius d’atenció, ja siguin propis o externs.
  5. Fomentar la integració laboral de les persones amb trastorns mentals i practicar la tolerància zero pel que fa a l’estigmatització en aquest àmbit.
  6. Minimitzar l’exposició als factors de risc psicosocial a la feina, atès que existeix l’obligació legal d’identificar-los, avaluar-los i establir prioritats d’actuació per obtenir unes condicions de treball adequades.
  7. Fomentar la implantació de programes específics de prevenció dels trastorns mentals, amb la participació de les persones treballadores.
  8. Combatre l’assetjament psicològic a la feina i la violència ocupacional d’origen extern i intern.
  9. Introduir a l’empresa eines de detecció i prevenció de possibles problemes de salut mental.
  10. Promoure la coordinació entre els serveis de prevenció de riscos laborals de les empreses i la xarxa de salut mental.

Per facilitar la posada en pràctica d’aquests compromisos, el CASL ha elaborat un catàleg de recursos adreçats a empreses, professionals de la salut laboral, persones treballadores i ciutadania.

A banda d’aquest Acord, l’Ajuntament de Barcelona també s’ha compromés a aplicar mesures específiques en l’àmbit de la salut mental, com  per exemple impulsar una campanya de ciutat en favor de la sensibilització; configurar un banc de recursos d’experiències i bones pràctiques; facilitar a les empreses i organitzacions de la ciutat orientacions i recursos per a la inserció laboral de persones amb trastorn mental; oferir capacitació sobre primers auxilis en salut mental; difondre el telèfon 93.496.45.09 de suport sobre salut mental adreçat a persones autònomes i treballadores de la llar i de la cura; facilitar a totes les empreses la guia de recursos de ciutat sobre salut mental; així com treballar de manera específica en la promoció de la salut mental dins de la pròpia plantilla municipal, entre d’altres.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content