
La recent convocatòria d’eleccions al Parlament de Catalunya ha deixat sense efectes el conjunt dels acords subscrits entre el sector i el Departament de Drets Socials en el marc dels pressupostos previstos per al 2024. Aquesta situació ha generat una inestabilitat política i social, afectant especialment els professionals dedicats a l’atenció de la gent gran dependent.
A Catalunya, aquest col·lectiu, que ronda els 40.000 treballadors, dels quals el 90% són dones, es troba en una situació precària, amb una diferència salarial del 40% respecte als principals convenis del sector.
Els professionals que treballen en residències i centres de dia per a persones grans s’enfronten a llargues jornades laborals, amb caps de setmana inclosos, i una escassa compensació econòmica, la qual cosa converteix aquesta professió en poc atractiva i la situa a la cua del sector social. A més, malgrat realitzar les mateixes tasques que els seus homòlegs en altres sectors, com el sanitari, les seves condicions laborals i salarials són notablement inferiors.
En aquest context, diferents entitats socials i empresarials del sector d’atenció a la gent gran amb dependència a Catalunya ha presentat un manifest sota el lema “Mateixa feina, mateix salari” que crida a posar fi a aquesta discriminació i dignificar la feina d’aquests professionals, per aconseguir una equiparació salarial justa. Això no només beneficiaria els treballadors, sinó que també milloraria la qualitat dels serveis oferts a les persones grans dependents, donant-los una atenció més completa i humana.
L’article 166 de la llei de Pressupostos de la Generalitat de Catalunya del 2020 ja preveia una equiparació progressiva de les condicions laborals dels professionals de la xarxa concertada de serveis socials d’atenció a la dependència amb les del personal de la xarxa de serveis socials de gestió directa. No obstant això, aquesta demanda ha quedat incompleta pel desconeixement successiu dels governs.
Per aconseguir aquesta equiparació, el manifest insta al Govern de la Generalitat de Catalunya a destinar una inversió extraordinària de 250 milions d’euros per a igualar els salaris dels professionals de les residències i centres de dia finançats públicament amb els dels professionals propis de la Generalitat. A més, demana als partits polítics que concorren a les eleccions del Parlament de Catalunya que incorporin la demanda d’equiparació salarial als seus programes electorals i s’hi comprometin fermament.
Com a tercer punt es demana un acord parlamentari en el marc del Parlament de Catalunya que doni suport a la demanda d’equiparació salarial. I finalment, també es reclama aplicar l’equiparació salarial en el termini màxim d’una legislatura, donant compliment a l’article 166 de la llei de mesures dels Pressupostos de la Generalitat de Catalunya del 2020 per a tota la xarxa de serveis socials.
En aquest context, és essencial també harmonitzar les condicions laborals dels professionals de la xarxa de serveis socials amb les dels professionals de la xarxa de serveis sanitaris (SISCAT), per tal de millorar la mobilitat laboral i facilitar la fidelització de treballadors.
Només d’aquesta manera, diu el manifest, el sector de l’atenció a la gent gran a Catalunya podrà aspirar a ser un pilar fonamental de l’estat del benestar i una referència de qualitat per a tota la ciutadania.
El manifest “Mateixa feina, mateix salari” està subscrit per l’Associació de Centres d’Atenció a la Dependència (ACAD); Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA); Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC); Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC); Unió – Associació d’Entitats Sanitàries i Socials; Unió de Petites i Mitjanes Residències (UPIMIR); Unió General de Treballadors (UGT).