Dijous, 23 maig 2024
spot_img
IniciDESTACADESEl sector de la discapacitat urgeix als partits polítics a aprovar els...

El sector de la discapacitat urgeix als partits polítics a aprovar els pressupostos pensant en les necessitats de les persones

aprovació pressupostos atenció a les persones
La manca de financiació està afectant greument als serveis d’atenció a les persones // Foto: Arxiu

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma de defensa del col·lectiu a Catalunya, ha fet avui una crida a la responsabilitat de tots els partits polítics, tant a nivell català com espanyol, perquè pensin realment en les necessitats de les persones a l’hora de proposar i/o aprovar els pressupostos públics.

“Els pressupostos, tant al Congrés dels Diputats com al Parlament de Catalunya, no han de servir per confrontar territoris ni col·lectius vulnerables i amb risc d’exclusió social, com és el cas de les persones amb discapacitat”, assenyala el president del comitè, Antonio Guillén, qui afegeix que “han de servir per donar resposta a les necessitats socials de la ciutadania”. En canvi, continua, “han esdevingut una eina de confrontació, d’intercanvi de vots i favors, un trist espectacle que oblida les persones, que són les que haurien d’estar al centre de l’activitat política”.

L’entitat entèn que l’aprovació dels pressupostos en ambdues cambres legislatives seria un acte de responsabilitat compartida dels grups parlamentaris, tant al Parlament de Catalunya com al Congrés dels Diputats, per avançar cap a una societat més inclusiva. Segons Guillén, “sense l’aprovació de nous pressupostos difícilment es podrà donar resposta als grans reptes d’aquest 2019 com l’increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI), l’actualització de les tarifes dels serveis d’atenció a les persones o el desplegament del Decret per una Escola Inclusiva”.

El COCARMI recorda que l’any ha començat amb mal peu en aquest sentit amb la convocatòria de subvencions del 0,7 per cent d’IRPF destinat a finalitats socials; on no s’ha valorat prou la continuïtat de projectes d’atenció a les persones en funcionament des de fa molts anys. Tot i que s’han incrementat les línees de subvenció, han quedat fora de la mateixa molts projectes d’atenció a persones. L’import aportat a Catalunya ha estat el mateix que el de l’any 2017 (31.154.251 euros), quan aquest fons ha augmentat en el conjunt de l’Estat 11 milions d’euros.

Cal tenir en compte que aquestes subvencions suplien la manca de finançament d’alguns projectes i serveis que la cartera de serveis socials no preveu, ja que no s’han actualitzat en els darrers 10 anys i com a conseqüència no s’ajusten a les necessitats actuals ni al nou model d’atenció centrat en la persona.

Per aquest motiu, el COCARMI insisteix a demanar, un cop més, l’actualització de la cartera de serveis socials perquè inclogui serveis que s’estan finançant a través de subvencions, com són els de fisioteràpia, logopèdia o el suport d’intèrprets de llengua de signes, entre d’altres.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content