21.4 C
Barcelona
Dissabte, 11 juliol, 2020

El sector de la discapacitat reclama al Govern més drets i participació del col·lectiu en l’àmbit judicial

Recomanats

Les persones amb discapacitat que ho tinguin contraindicat no estan obligades a dur mascareta

A partir d’avui és obligatori a tot Catalunya l’ús de la mascareta...

El Procicat aprova el Pla sectorial de represa de la normalitat en l’àmbit residencial

El Procicat ha aprovat el Pla sectorial de represa de la normalitat...

Reunió consellera Justicia drets àmbit judicial
D’esquerra a dreta: Josep Roset, Úrsula Reales, Antonio Guillén i Ester Capella // Foto: COCARMI

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal moviment de defensa dels drets del col·lectiu a Catalunya, va demanar ahir a la tarda a la consellera de Justícia, Ester Capella, un canvi en el model judicial perquè aquest afavoreixi la participació de les persones amb discapacitat en la presa de decisions en tots aquells assumptes que els afecten.

Aquest canvi de model respon a la necessitat d’aplicar a casa nostra els principis i mandats de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, ratificada per Espanya fa més de 10 anys i que vol “deixar enrere la perspectiva basada en la incapacitació i la tutela i construir models de suports que reconeguin el dret de la persona a implicar-se en les decisions que l’afecten”, segons paraules del president del COCARMI, Antonio Guillén.

Actualment, les persones amb limitacions en la capacitat jurídica perden el seu dret a la presumpció d’innocència, a ser escoltats en persona, a rebatre testimonis i a presentar proves, entre altres garanties processals.

En aquest sentit, per l’entitat, cal eliminar totes les lleis de caràcter civil, penal i processal que impedeixen que les persones amb discapacitat participin directa o indirectament en els processos judicials o administratius en igualtat de condicions que la resta de la societat. Especialment, el COCARMI ha reclamat l’anàlisi exhaustiva per part de la Comissió de Codificació de Catalunya de l’ordenament jurídic català per adaptar-lo a l’esmentada Convenció. A més, ha demanat formar als funcionaris judicials, advocats i altres professionals com pèrits forenses, personal penitenciari i agents de policia sobre els drets de les persones amb discapacitat.

D’altra banda, i en aplicació de la Convenció, el comitè ha demanat avançar en el reconeixement dels drets polítics de sufragi a les persones amb discapacitat, tant actiu (dret a votar) com passiu (dret a ser escollit), sense denegar el dret com a resultat de la limitació de la capacitat jurídica. L’eliminació de barreres d’accés a la Justícia, tant físiques, com de comunicació i de mitjans processals, també es va tractar durant la trobada, així com la necessitat de garantir la participació del col·lectiu com a testimonis, jurats, experts o qualsevol altre tipus d’interlocutor en el sistema judicial. Finalment, la plataforma també ha reivindicat els drets i atencions específiques que poden tenir els presos amb discapacitat.

A banda del president del COCARMI, en la reunió amb la consellera Capella hi van participar Úrsula Reales (DOWN Catalunya), Josep Roset (FECETC) i Meritxell Caralt (COCARMI).

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -
- Publicitat -

NEWSLETTER

Subscriu-te per estar al dia de les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius

Últimes notícies

Subvencions de l’Ajuntament de Tarragona per a projectes d’entitats en l’àmbit de la discapacitat

L’Ajuntament de Tarragona ha obert la convocatòria 2020 de concessió de subvencions...

AMPANS proclama els guanyadors del Premi d’Investigació i d’Innovació sobre discapacitat intel·lectual

Un projecte sobre l’autodeterminació de joves amb discapacitat intel·lectual, i el treball d’una escola d’educació especial per...

SITBIKE, un model únic de tricicle adaptat per a la pràctica de ciclisme de muntanya amb ànima pròpia

Campmajó te nom propi, en Lluís. Fa 35 anys que el ex-trialer apassionat de les bicis i...

Els catalans Òscar Onrubia i Jordi Ruiz convocats amb la selecció espanyola de BCR

Els catalans Òscar Onrubia (CB Las Rozas FDI) i Jordi Ruiz (Santo Stefano Sport, Itàlia), han estat...

El govern espanyol comença els tràmits per eliminar la figura de la incapacitació jurídica

El passat 7 de juliol el govern espanyol va anunciar que s’ha compromés a complir l’article...

també pot interessar-te

- Advertisement -