21.3 C
Barcelona
Dijous, 4 juny 2020

El programa Teleictus per tractar abans els afectats d’infart cerebral arriba a la comarca de la Garrotxa

Apunta't al nostre Newsletter

Per estar al dia de totes les notícies, anuncis i ofertes especials

També has de llegir...

FSCD i Diari de la Discapacitat, junts per millorar la visibilitat mediàtica de la discapacitat intel·lectual

Èxit21 és el diari digital de la Fundació Catalana Síndrome de Down // Foto: FCSD La Fundació Catalana...

Cultura commemora els 10 anys de la Llei de la Llengua de Signes Catalana

Nen expressant-se en LSC // Foto: gencat El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de...

Un informe del CERMI recull la vulneració dels drets humans de les persones amb discapacitat a Catalunya

L'informe fa referència a la segona activitat de la Guàrdia Urbana // Foto: Ajuntament de Barcelona El Comitè...

Més facilitats de les persones amb discapacitat per accedir als ajuts per pagar el lloguer

La COVID-19 està afectant també al pagament dels lloguers d'habitatges // Foto: Wikimedia Commons La Generalitat de Catalunya...
ictus factors de risc modificables
La pràctica d’exercici és recomanable per evitar el risc d’ictus // Foto: FiraGran.com

El programa Teleictus s’ha ampliat aquest mes de juny a la comarca de la Garrotxa, gràcies a la col·laboració entre els professionals del Servei d’Urgències de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa i els del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta. D’aquesta manera, des del 3 de juny, l’Hospital d’Olot s’afegeix al programa Teleictus que, a la Regió Sanitària Girona, es va iniciar l’any 2012 amb els hospitals de Figueres i Palamós, i que va continuar el desembre passat amb el de Campdevànol.

Aquest programa ha estat una millora molt important per a la Regió Sanitària Girona ja que, gràcies a un sistema de telemedicina, quan un pacient pateix un ictus i se’l deriva a algun dels quatre hospitals, els professionals que l’atenen al Servei d’Urgències es connecten telemàticament amb els neuròlegs del Trueta que estan de guàrdia. L’objectiu d’aquesta comunicació és que els ajudin amb el diagnòstic, per tal que es pugui instaurar el tractament de reperfusió al pacient a l’hospital comarcal mateix. Aquesta pràctica permet avançar l’inici del tractament, fet que contribueix a eliminar o disminuir les seqüeles de l’ictus. Aquesta reducció del temps permet una recuperació millor dels pacients i l’increment del nombre de candidats a rebre tractament recanalitzador (trombolític) per desobstruir les artèries afectades.

Els trombolítics (tractaments de reperfusió) són els fàrmacs que han mostrat ser més eficaços en el tractament de l’infart cerebral en les primeres hores. Aquest tractament consisteix en l’intent de dissolució del trombe que ha clos l’artèria i que dificulta la circulació cerebral correcta. El tractament amb un fàrmac endovenós es pot administrar als pacients en qui no té contraindicació i que arriben al centre dins les quatre o cinc hores següents a l’inici dels símptomes de l’ictus.

Les previsions són que es puguin realitzar entre 15 i 20 connexions a l’any i que, en el 50 % dels casos, es pugui avançar a Olot el tractament trombolític. En aquest tipus de malalties, que s’anomenen tempodependents, la rapidesa en l’administració del tractament està directament lligada a les possibilitats de recuperació dels pacients.

Durant el 2018 es van ingressar a la Unitat d’Ictus del Trueta un total de 71 pacients de la Garrotxa, el 10 % del total d’ingressos de la Unitat. D’aquests, 17 pacients van poder rebre tractament trombolític, ja que van ser els únics que van arribar al centre hospitalari dins de les quatre hores i mitja des que es va produir l’ictus. La posada en marxa del Teleictus permetrà avançar l’administració d’aquest tractament a l’Hospital d’Olot, de manera que s’espera que més pacients se’n puguin beneficiar.

Malgrat la posada en funcionament del Teleictus, els casos de major complexitat detectats pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) in situ seran candidats a anar directament a l’Hospital Trueta.

La posada en marxa del Teleictus entre els hospitals Trueta i el d’Olot i Comarcal de la Garrotxa permet el contacte directe entre els professionals d’ambdós centres i la protocol·lització de circuits d’atenció als pacients amb ictus. Aquest fet permetrà, de ben segur, millorar la identificació dels pacients que podrien rebre tractament recanalitzador de manera precoç.

La instal·lació del Teleictus de què s’ha dotat l’hospital garrotxí permet la connexió a través d’equips portàtils (dispositius mòbils i tauletes) de manera que es pot utilitzar des de qualsevol ubicació on es trobi el pacient. És el mateix sistema que s’utilitza a Campdevànol, que va ser el primer sistema de connexió portàtil que es va instal·lar a tot l’Estat espanyol.

L’ictus

Quan una persona pateix un ictus i el mateix pacient o algú del seu entorn alerta el sistema sanitari s’activa el Codi ictus, que garanteix el trasllat urgent i prioritari del pacient per part del SEM a l’Hospital més proper amb la capacitat diagnòstica i terapèutica adequades.

Es calcula que un 25 % de la població patirà un ictus al llarg de la seva vida. Cada any, 1.700 gironins pateixen un infart cerebral i només el 50 % arriben a l’Hospital dins les primeres sis hores des de l’inici de l’afectació. Davant la sospita d’estar patint un ictus, cal trucar immediatament al 112. Els signes que ens han de fer pensar en un probable ictus són la pèrdua de força o de sensibilitat de manera sobtada a la cara, a un braç i/o a una cama d’un costat del cos; la pèrdua sobtada de visió d’un ull; la dificultat per parlar o entendre, i un intens i sobtat mal de cap.

L’Hospital Trueta és el centre de referència pel que fa al tractament de l’ictus a la Regió de Girona. El Servei de Neurologia atén més de 1.000 ictus aguts cada any, dels quals uns 700 necessiten ingressar a la Unitat d’Ictus. Un 70 % d’aquests pacients són autònoms al cap de tres mesos.

- Advertisement -

Articles relacionats

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

Últimes notícies

SIFU llança una formació per a la integració laboral de persones amb discapacitat post Covid-19

Cartell de la plataforma formativa // Foto: Grupo SIFU La Fundació Grup SIFU llança aquest dijous una plataforma...

Sebastià Catllà renova el càrrec de president de la Fundació AMPANS quatre anys més

Sebastià Catllà, president del Patronat de la Fundació // Foto: AMPANS El Patronat de la Fundació AMPANS ha...

FSCD i Diari de la Discapacitat, junts per millorar la visibilitat mediàtica de la discapacitat intel·lectual

Èxit21 és el diari digital de la Fundació Catalana Síndrome de Down // Foto: FCSD La Fundació Catalana...

Al confinament, bona cara

Francisco Marín // Foto: FCSD Tot va començar el dimecres 11 de març, que va ser l’últim dia...

Leo Messi envia un missatge de suport a les persones usuàries de la Fundació AMPANS

https://www.youtube.com/watch?v=Gz4eGQ9TJXU&feature=youtu.be Al igual que fa uns dies va fer Luis Suarez, el futbolista argentí Leo Messi ha...